Skip to content

Programjättar får sända alkoholreklam i svensk tv - svenska myndigheter förlorar segdragen strid

Foto: Anders Wiklund/TT

Svenska myndigheter förlorar den segdragna striden om rätten för programjättarna Discovery och MTG:s att sända alkoholreklam i svensk tv. Enligt EU-kommissionen är det inte bevisat att företagen etablerat sig i Storbritannien endast för att kringå svensk lag.

 

EU-kommissionen ger inte sitt godkännande när det gäller svenska myndigheters försök att förbjuda TV-bolag i Storbritannien att sända alkoholreklam i svensk tv.

EU-kommissionen anser inte att de svenska myndigheterna har kunnat bevisa att bolagen har etablerat sig i Storbritannien endast för att kringgå svensk alkohollagstiftning.

Äger TV3 och Kanal 5
Programjättarna Discovery och MTG har sedan länge verksamhet i Storbritannien där det är tillåtet med både sponsring och tv-reklam för alkohol. Bolagen står bakom TV3, TV6, TV8, Kanal 5 och Kanal 9 som sänds från Storbritannien men ingår i det svenska tv-utbudet i Sverige.

Konsumentverket och Myndigheten för press, radio och tv kontaktade i höstas EU-kommissionen för att se om det var möjligt att stoppa reklam och sponsring av alkohol i svensk tv från Discovery och MTG.

Svårt uppfylla beviskraven
Myndigheterna hävdade att sändningarna måste anses rikade mot den svenska marknaden och inte den engelska, eftersom programmen är på svenska eller textas till svenska.

Men EU-kommissionen anser att det skulle strida mot EU-rätten om svenska myndigheter fick ingripa mot programföretagen. Det innebär att Konsumentverket får släppa frågan tillsvidare.

- Vi står fortfarande fast vid vår uppfattning i den här frågan, men kan nu bara konstatera att nuvarande direktiv ställer höga krav på bevisning som i praktiken är mycket svåra att uppfylla och det beklagar jag, säger Andreas Prochazka, enhetschef vid Konsumentverket, en presskommentar.

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

4 comments

Hur kan svenska myndigheter komma på någon så horribel tanke som att TV3, TV6 osv sänder från London för att dom vill undvika svenska lagregler. Dom är ju lokaliserade i London eftersom hyrorna är lägre i London och dom vänder sig ju i huvudsak till svenska turister i Storbritannien. Att sedan även svenskar i Sverige råkar tjuvtitta kan dom ju inte hjälpa.

Vad skönt att EU-kommissionen har satt ned foten gentemot lagstiftarna i Sverige! Nu får vi verkligen hoppas att Discovery och MTG intensifierar alkoholexponeringen i barnprogrammen och under den tid som svenska barn förväntas titta på TV. Allt för att ge konungariket Sverige en ytterligare knäpp på näsan, öka vinsterna till tv-bolagsägarna, och det kan aldrig vara för tidigt för att förbereda de svenska barnen för vuxenlivets laster och glädjeämnen.

(Spår av ironi kan förekomma i ordmassan ovan.)

Ser ingen irion, jag vuill ha gratis sprit på dagsis, ja Svergie vuxen dagiset!

Extremt glad att EU-kommissionen stänger ner vuxendagiset som de svenska myndigheterna utgör i denna fråga.

Vi får hoppas att EU läxar upp Sverige mer så att folket och politikerna vaknar upp ur den cancer-artade jantelags socialismen som genomsyrar samhället sedan 70 år tillbaka.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.