Skip to content

Nyanlända ska röja skog och städa bangårdar - regeringen satsar en miljard på "gröna jobb"

Foto: Hasse Holmberg/TT

Regeringen satsar nästan en miljard kronor på "gröna jobb" för långtidsarbetslösa och nyanlända. Flera myndigheter ska framöver erbjuda sysselsättning i form av bland annat skogs- och naturvård. Förhoppningen är att satsningen ska skapa drygt 5 000 nya praktikplatser och beredskapsjobb.

 

Nyanlända och långtidsarbetslösa behöver jobb medan verksamheter inom skogs- och naturvård behöver folk. Därför satsar regeringen totalt 910 miljoner skattekronor under en period av tre år i ett program med ”gröna jobb”. 

Flera myndigheter ska med hjälp av pengarna kunna erbjuda sysselsättning i form av praktik, moderna beredskapsjobb eller andra subventionerade anställningsformer.

Röja skog och städa bangårdar
Arbetsområdena kommer att omfatta skötsel av skogsmarker, naturreservat, vandringsleder, trädgårdar, friluftsområden och stränder. Det kan handla om att röja skog, rusta upp vandringsleder eller städa upp runt bangårdar och stationer.

Enligt näringsminister Mikael Damberg är målsättningen att få ut 1 500 personer i jobb redan i år och 5 000 fram till och med år 2020.

- Tanken är att de som tar del av insatsen efter ett år ska ha tillräckliga kvalifikationer för att kunna anställas av företag inom gröna näringar som i dag har svårt att rekrytera, säger han i en presskommentar.

Skogsstyrelsen och Trafikverket
I uppdraget "Tillvarata jobbpotential i de gröna näringarna” ingår Skogsstyrelsen, Sveriges geologiska undersökning, Trafikverket och Naturvårdsverket, de 21 Länsstyrelserna samt Arbetsförmedlingen. Slutredovisning ska lämnas i februari 2021

Skogsstyrelsen ska samordna satsningen och lämna en delredovisning av genomförandet senast den 1 maj i år. 

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

16 comments

Tungt jobb som ger dåligt betalt. Ofta även säsongsbegränsat. Låt mig gissa att det inte är många som kommer stanna kvar. Tror på ett misslyckande för projektet.

Ja, valet mellan en espresso på ett fik i stan och göra rätt för sig med skogsarbete kommer garanterat att bli till nackdel för det sistnämnda.

Skicka ut nyanlända i det svenskaste av det svenska - skogsnäringen. Kan det finnas något bättre sätt att integrera i svensk kultur?! Alla jobb finns inte i storstäderna och landsbygden har mycket större möjligheter att ta emot invandrare än de redan överbelastade storstadsförorterna. Artikeln säger visserligen inget om hur programmet är uppbyggt, men inriktningen är bra.

Ytterligare AMS-jobb. När det gäller de s.k. nystartsjobben blir hälften av lönebidragarna arbetslösa när åtgärden är över. Därefter kan arbetsgivarna ta in nya lönebidragare. Det gäller således jobb som helt enkelt inte lönar sig för arbetsgivaren. Klassisk socialism av sovjetmodell ger aldrig riktiga jobb.

Enligt arbetsförmedlingen behöver vi i dag 27 skogsarbetare, varav 2 fast på heltid.
Borlänge hade ett projekt när man utbildade skogshuggare, men inte många som fick jobb

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=161&artikel=4844382

Antalet skogshyggare i Sverige heltid är ca 100 st. Så kanske en eller två kan få jobb.
Och varje person som får jobb blir ju en tillgång - så väl satsad miljard

https://www.skogssverige.se/hur-manga-jobbar-som-skogshuggare-i-sverige-...

Ned all respekt är det nog inte "skogshuggare" per definition de söker, utan slyröjare och pinnplockare, dvs ett arbete som också behöver utföras.
Att på ett adekvat sätt fälla timmer krävs en hel del kunskap om det ska utföras korrekt.
Risken är väl snarare att arbetsvägran blir regel och att bosättningarna inte kommer att duga.
Detta klientel vill bo "centralt" ha gångavstånd till faciliteter och, som migrationsplanen beskriver "en stimulerande ute och innemiljö"
Arbeta är det nog tänkt att andra ska göra, men förvåna mig gärna. .

OK ! Då förstår jag lite bättre. 910.000.000 kr för 5.000 platser, altså 180.000 per person för att utbilda folk i pinnplockning och slyklippning. Låter som ett väl genomtänkt projekt i integrering.

Fan jag vill inte va en skogshuggare gorilla.

Det här var tidigare riktiga jobb med avtalsenlig lön som man kunde jobba med efter att man slutat skolan tills man gick i pension men sedan 90 tals krisen har det förvandlats till tillfälliga bidragsjobb som ingen kan räkna med att få en stadig inkomst ifrån. Ju mer pengar regeringen satsar på subventionerade anställningar ju fler riktiga jobb förvandlas till bidragsjobb som bara blir en tillfällig positiv siffra i arbetslöshetsstatistiken. *Ta bort alla statliga subventioner av arbetstillfällen i stället hellre tio riktiga jobb utan subventioner än 100 med subventioner som bara fejkar arbetslöshetsstatistiken och tränger undan arbetstillfällen och gör arbetsgivare bidragsberoende.

Då en stor del av de nyanlända möjligtvis har grundskoleutbildning i sina hemländer
och som vuxna kommer att ha svårt att tillgodogöra sig gymnasial utbildning
inses lätt att de kommer att leva på någon form av bidrag i resten av sina liv.

LO kämpar förtvivlat för att svensk lönebildning via facket/arbetsgivarna
skall gälla, dvs avtalsenliga löner. Sverige är det OECD-land som har
lägsta andelen okvalificerade jobb. Ca 1%. Tyskland har 9% vilket gör att
det landet kan sysselsätta outbildad arbetskraft. Dessutom har man lagstadgad
minimilön vilket gör lönebildningen "enklare".

På något sätt kommer svenska skattebetalare att få stå för notan.
Antingen via dessa "gröna" jobb eller via socialbidrag utan någon egen insats.

I Norrlands mils vida skogar finns massor av "gröna" jobb.

Långtidsarbetslösa är inte arbetslösa:

"När det lokala gänget tar en paus i droghandeln går de in på Ica nära i Sätra och tar godis eller energidryck – utan att betala.
Utländska ligor kommer med tunnelbanan och stjäl kaffe och kött.
När en anställd konfronterade en snattare nyligen blev han pistolhotad.
Oftast går de skyldiga fria.
– Det är skamligt för ett rättssamhälle, säger butiksägaren Andreas Bylger."
--- [Expressen 4 feb 2018 kl 06.15] ---

https://www.expressen.se/nyheter/snattaren-drog-pistol-for-en-bit-alumin...

Här borde DO gripa in.

Vad har den här artikeln med juridik att göra? Publicerar ni nyheter som tar upp invandring och integration utan juridisk relevans, men med potentiell "laddning", för att få klick från kommenteringsbenägna troll?

Peter, du har helt rätt. Varje stollighet som svetsaren (eller han som bestämmer) hittar på behöver faktiskt inte uppmärksammas på DJ. Finns ju Flashback att tillgå.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.