Skip to content

Kvinna sköts ihjäl när polisen inte skickade hjälp - larmoperatör döms för tjänstefel

Foto: Robert Henriksson/TT

När mannen larmade polisen om att hans sväger-ska hotades till livet av sin berusade man svarade larmoperatören att kvinnan kunde ringa polisen själv. Någon patrull skickade inte heller ut. En timme senare ringde kvinnan själv till polisen. Under samtalet sköts hon ihjäl av sin man. Larm-operatören döms nu för tjänstefel.

 

Larmoperatören är civilanställd vid Polismyndigheten. Hon åtalades vid Malmö tingsrätt för två fall av tjänstefel.

I det första fallet hade en man ringt till polisen eftersom hans svägerska hade hört av sig och berättat att hennes berusade man hotade henne till livet och hotat med att bränna ner huset.

Sköts till döds under samtalet
Larmoperatören sa då till mannen att kvinnan borde ringa själv - vilket hon också gjorde en timme senare.

Under det pågående larmsamtalet hörde operatören flera skott då kvinnan sköts ihjäl av sin man.

Det andra fallet handlar om en man som ringde till polisen eftersom han hade fått ett samtal från sin hustru om att någon höll på att ta sig in i deras bostad via en grind.

Hätsk ordväxling
Även den här gången ifrågasatte larmoperatören varför kvinnan inte ringde själv –någonting som resulterade i en hätsk ordväxling som fick larmoperatören att lägga på luren.

Ordväxlingen redovisas i tingsrättens dom:

"Du hör väl för fan vad jag säger!”. X (larmoperatören) sa då 'Du, du får ta och behärska dig när du pratar med oss. Du ringer 112. Du får svara på mina frågor, du får inte bete dig på det viset' och när M (mannen) började svara sa X plötsligt 'Tack och hej' och la på luren."

Inga åtgärder
Tingsrätten konstaterar nu att kvinnan inte i något av fallen har vidtagit några åtgärder som att till exempel skicka ut en polispatrull. Tingsrätten konstaterar också att operatören har låtit bli att föra in samtalen i polisens datasystem eller att rådgöra med något befäl.

Enligt henne själv har hon "hanterat händelserna korrekt utifrån respektive situation".

I det första fallet har hon "gett råd och anvisning i sin myndighetsutövning att kvinnan själv skulle ringa och anmäla" och i det andra har hon avslutat samtalet på grund av hög arbetsbelastning och eftersom ärendet "inte varit polisiärt intressant".

Emot gällande rutiner
Enligt tingsrätten har dock operatören agerat "helt emot gällande rutiner och den utbildning hon genomgått".

I det första fallet har operatören lämnat ett felaktigt "råd" om att kvinnan själv måste kontakta polisen.

Tingsrätten konstaterar också att det andra fallet "utan tvekan" har varit ett polisiärt ärende och att kvinnan inte har haft någon rätt att avsluta samtalet även om mannen blivit upprörd och svurit – någonting som en larmoperatör måste kunna hantera i sådana här situationer.

Överklagade till hovrätten
Kvinnan döms nu för två fall av tjänstefel till 80 dagsböter på sammanlagt drygt 20 000 kronor. Enligt Personalansvarsnämnden vid Polismyndighetens kommer hon dock inte att bli av med jobbet.

Idag överklagade kvinnan domen till Hovrätten över Skåne och Blekinge.

 

 

 

 

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

8 comments

Kommer inte bli av med jobbet eftersom domen inte har vunnit laga kraft?

Det struntar personalansvarsnämnden i. De uttalar sig om vad som händer vid en lagakraftvunnen fällande dom. Denna kvalitetsoperatör kommer m.a.o. att härja vidare bland nödställda stackare i Skåne med omnejd.

Herregud. Vad kan det finnas för skäl till att personen blir kvar på sin arbetsplats? Om inte detta är saklig grund för avsked så vet jag inte vad som är det (säger jag som knappt vet ett dyft om arbetsrätt). Vill man inte bråka med facket?

Om larmoperatören upprepar sina tidigare misstag, vilket iom dennes inställning inte är osannolikt, då kommer det bli ett jävla liv misstänker jag. Därför svårt att förstå varför personen blir kvar. Nämnden borde ju ha någon självbevarelsedrift om inte annat?

Nämnden kanske tycker som tjänstemannen att kvinnor i nöd inte i första hand ska ringa sina män.

Enastående nonchalans inför allvarliga händelser. Slipper undan med böter och behåller jobbet. Hoppas att åklagaren överklagar och yrkar fängelse.

Sitter man som larmoperatör och tar emot samtal från människor i kris så bör man tåla både det ena och det andra vad gäller verbala uttryckssätt.
Jag noterar att larmkvinnan tog samtalet personligt och agerade regelvidrigt på sina känslor.

Men snälla nån. Man hoppas då att hon slutar själv och söker ett jobb hon är bra på istället.

Ny rutin vid inbrott:
1: Ring 112
2: Bli avvisad av operatör
3: Ta fram eget vapen och om nödvändigt: nedkämpa inkräktaren
4: Ring 112
5: Bli gripen och utredd för mordmisstanke

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.