Skip to content

Kommuner som tar emot evakuerade från krig och katastrofer får statlig ersättning - ny lag

Foto: Aaron Favila/TT

Kommuner som tar emot evakuerade människor vid katastrofer och krig i utlandet får rätt till statligt stöd. Det har riksdagen beslutat genom en ny lag.

 

Lagen innebär att flygplatskommuner får rätt till statlig ersättning i samband med evakueringar och att kommunerna kan ge bistånd till enskilda personer i samband med evakuering - utan att först göra en behovsprövning.

Flodvågskatastrofen
Under senare år ledde till exempel flodvågskatastrofen i Sydostasien år 2004 och Libanonkrisen år 2006 till att ett stort antal människor på kort varsel flögs hem till Sverige.

Vid dessa evakueringar tog ett fåtal kommuner emot ett stort antal evakuerade som snabbt behövde hjälp och stöd i samband med ankomsten till Sverige - inte minst de kommunern som är så kallade flygplatskommuner.

Eftersom de ekonomiska påfrestningarna på kommuner kan bli stora behövde systemet ändras inför framtiden.

Därför kommer evakueringskommunerna att ha en rätt till ersättning från staten för skäliga kostnader kopplade till kommunernas stöd och hjälp till evakuerade. 

Socialstyrelsen prövar
Socialstyrelsen kommer att bli den myndighet som ska pröva kommunernas ansökningar.

Förutom att reglera kommunernas rätt till ersättning innebär den nya lagen också att kommuner får rätt att ge nödvändigt bistånd till evakuerade i samband med ankomsten - utan att först göra en individuell behovsprövning vilket socialtjänstlagen tidigare har förhindrat.

Lagen träder i kraft den 1 mars.

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt