Skip to content

Inte våldtäkt när falsk polis utförde "kroppsvisitation" på tonårsflicka

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mannen lurade tonårsflickorna att han var polis och att de skulle "kroppsvisiteras". En av dem fick lämna urinprov och böja sig framåt så att han kunde undersöka hennes underliv. Eftersom det inte är bevisat att han har penetrerat henne så kan han dock inte dömas för våldtäkt - utan "bara" för sexuellt ofredande.

 

Den 24-årige mannen, som arbetar som vårdare inom psykiatrin i Stockholm, åtalades vid Stockholms tingsrätt för bland annat våldtäkt, sexuellt ofredande, övergrepp i rättssak och föregivande av allmän ställning genom att ljuga om att han var polis.

Enligt åtalet har mannen utfört "kroppsvisitationer" på kvinnor och tonårsflickor - dels i sin egenskap av vårdare på sin arbetsplats dels genom att i tunnelbanan utge sig för att vara polis och därmed tvinga offren att gå med på "kroppsvisitationer" av olika slag.

Legitimerade sig som polis
I två av fallen har mannen utgett sig för att vara polis genom att legitimera sig med någonting som liknade en polislegitimation. Han har därefter utfört sina "kroppsvisitationer" på flickorna.

En av flickorna tvingades lämna urinprov i en flaska medan mannen tittade på. Hon fick klä av sig på underkroppen och böja sig framåt så att mannen kunde "visitera" hennes underliv.

Våldtäkt inte bevisad
Enligt tingsrätten är det dock inte klarlagt att mannen verkligen penetrerade henne och han kan därför inte dömas för våldtäkt, som åklagaren hade begärt.

Tingsrätten skriver:

"Tingsrätten beaktar därvid att MÄ:s uppgifter i denna del varit tämligen osäkra, att MÄ i sitt vittnesmål varit osäker på om målsäganden uppgett att hon blivit tagen eller i underlivet samt vad som står antecknat i rättsintyget under 'Bakgrundsinformation' om att målsäganden 'är osäker om han stoppat in ett finger'." 

I stället döms han för föregivande av allmän ställning och sexuellt ofredande.

Hota döda patient
Ett annat av mannen offer vårdades på den psykiatriska mottagning där 24-åringen var anställd. Enligt kvinnan genomförde mannen då "kroppsvisitationer" på henne. Han försökte också tvinga henne till oralsex - någonting som dock misslyckades. 

När hon försökte larma annan personal hotade mannen med "slå sönder varje ben i hennes kropp och därefter slå ihjäl henne" om hon berättade för någon.

Överklagad till hovrätten
24-åringen dömdes därför för sexuellt ofredande och övergrepp i rättssak. Han friades samtidigt från åtalet om ännu ett fall av sexuellt ofredande och en våldtäkt.  

Tingsrätten dömde mannen till totalt ett års fängelse och 45 000 kronor i skadestånd till de tre kvinnorna.

Domen har överklagats till Svea hovrätt av både mannen och åklagaren.

 

 

  • Alt-texten
    Sarah Nordström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt