Skip to content

Han blir ny rikspolischef - har "patrullerat" sig upp inom Säpo i 30 år

Säpochefen Anders Thornberg blir ny rikspolischef. Foto: Claudio Bresciani/TT

Säkerhetspolisens generaldirektör Anders Thornberg utsågs idag av regeringen till ny rikspolischef. Han har en bakgrund som "riktig" polis och har patrullerat sig upp vid Säkerhets-polisen under 30 år.

 

Anders Thornberg har under många år haft höga chefsbefattningar inom Säkerhetspolisen - bland annat som operativ chef och biträdande Säpochef innan han år 2012 blev generaldirektör.

Han blev polis i början av 1980-talet - för 37 år sedan - och arbetade ursprungligen som ordningspolis vid Södermalmspolisen i Stockholm, Vaktdistrikt 3 som det hette på den tiden.

Började på Säpo på 1980-talet
Anders Thornberg har dock varit anställd vid Säpo sedan slutet av 1980-talet där han började som spanare. Han har därefter arbetat vid i stort sett alla Säkerhetspolisens enheter: kontraspionage, kontraterrorism, författningsskydd och säkerhetsskydd.

Han har genomgått ett stort antal chefutbildingar inom polisen och är därutöver utbildad vid FBI i USA. Han är den första svenska rikspolischefen som har bakgrund som "riktig" polis.

Anders Thornbergs namn har tidigare funnits med som ett av toppnamnen när nya rikspolischefer har utsetts. Han är känd för både sina stora kompetens och sitt goda ledarskap.

"Gedigen kunskap"
I samband med att han utsågs till Säpochef år 2012 sammanfattade Dagens Juridik kommentarerna från de anställda så här:

”Gedigen kunskap och erfarenhet. Starkt stöd hos personalen.” 

Anders Thornberg är 58 år och kommer ursprungligen från Halmstad.

Han tillträder som rikspolischef den 15 februari då han tar över efter Dan Eliasson som blir ny generaldirektör för Myndigheten för samhällskydd och beredskap MSB.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt