Skip to content

Han blir ny rikspolischef - har "patrullerat" sig upp inom Säpo i 30 år

Säpochefen Anders Thornberg blir ny rikspolischef. Foto: Claudio Bresciani/TT

Säkerhetspolisens generaldirektör Anders Thornberg utsågs idag av regeringen till ny rikspolischef. Han har en bakgrund som "riktig" polis och har patrullerat sig upp vid Säkerhets-polisen under 30 år.

 

Anders Thornberg har under många år haft höga chefsbefattningar inom Säkerhetspolisen - bland annat som operativ chef och biträdande Säpochef innan han år 2012 blev generaldirektör.

Han blev polis i början av 1980-talet - för 37 år sedan - och arbetade ursprungligen som ordningspolis vid Södermalmspolisen i Stockholm, Vaktdistrikt 3 som det hette på den tiden.

Började på Säpo på 1980-talet
Anders Thornberg har dock varit anställd vid Säpo sedan slutet av 1980-talet där han började som spanare. Han har därefter arbetat vid i stort sett alla Säkerhetspolisens enheter: kontraspionage, kontraterrorism, författningsskydd och säkerhetsskydd.

Han har genomgått ett stort antal chefutbildingar inom polisen och är därutöver utbildad vid FBI i USA. Han är den första svenska rikspolischefen som har bakgrund som "riktig" polis.

Anders Thornbergs namn har tidigare funnits med som ett av toppnamnen när nya rikspolischefer har utsetts. Han är känd för både sina stora kompetens och sitt goda ledarskap.

"Gedigen kunskap"
I samband med att han utsågs till Säpochef år 2012 sammanfattade Dagens Juridik kommentarerna från de anställda så här:

”Gedigen kunskap och erfarenhet. Starkt stöd hos personalen.” 

Anders Thornberg är 58 år och kommer ursprungligen från Halmstad.

Han tillträder som rikspolischef den 15 februari då han tar över efter Dan Eliasson som blir ny generaldirektör för Myndigheten för samhällskydd och beredskap MSB.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

14 comments

Äntligen ! en polis som polischef.

Då roterar vi generaldirektörerna ett varv inför valet Kamrater.

Va? Ska någon med faktisk erfarenhet och kunskap ta över? Någon som jobbat?

Inte uppenbart partimärkt heller.

Det kanske kan bli bra det här. Försiktig optimism, bara klåfingriga politiker och byråkrater kan hållas på mattan.

Regeringens beslut att utse Anders Thornberg till Rikspolischef var en riktig fullträff ! Om någon skall klara jobbet så är det han. Han verkar också ha en på alla sätt fläckfri bakgrund, vilket man inte kunde säga om Eliasson !

Jag var stor motståndare till genomförandet av Närpolisreformen och drev kampen hårt i media. Jag jobbade på Stockholmspolisens Våldsrotel och i slutet av 1997 hade poliserna tröttnat och protesterade mot nedskärningar vid ett fackligt möte för 1400 poliser i Eriksdalshallen. Jag var en av talarna och tog som utgångspunkt ett helt uppslag från DN där Rikspolischefen Sten Heckscher försäkrade att det skulle nog bli bra. Det var ungefär samma budskap som vi nu fått höra i tre år ! Jag fick stående applåder som aldrig ville ta slut !

Sten Heckscher var inte närvarande men skickade ett surt brev. Någon vecka senare ringde hans sekreterare och undrade om jag hade lust att komma upp för ett samtal hos Heckscher.
Dialog har alltid varit det viktigaste för mej och den som mötte mej hos Heckscher var just Anders Thornberg som då fungerade som adjutant. Vi tre hade ett mycket bra samtal men tyvärr blev Närpolisreformen det fiasko jag befarat. Likheterna med den senaste omorganisationen är slående.

Det innebär att Thornberg nog är den som förstår varför den senaste omorganisationen inte fungerat och kan sätta framför allt Mats Löfving på plats. Nu verkar det som om polisen lyckas över förväntan med gängkrigen och den grova kriminaliteten. Polisarbetet med Akilov som tagit stora resurser är också slutfört. Då gäller det att genomföra det som var det viktigaste i omorganisationen, nämligen att föra ut poliserna bland människorna lokalt. Det är viktigt för att bekämpa all form av brottslighet. Stöldligorna som framför allt utför bostadsinbrott och bilbrott måste stoppas.

Jag ansluter mej de som sätter sitt hopp till Thornberg och det verkar vara nästan alla !

Måste bara fråga, vad menar du med "Nu verkar det som om polisen lyckas över förväntan med gängkrigen och den grova kriminaliteten."?

Det skjuts väl ihjäl någon i princip varje vecka någonstans i de tre största städerna?
Dessa tre städer fullkomligt flödar av illegala skjutvapen.

Uttalandet ska ställas i relation till förväntade framgångar vilket minsta barn med normal begåvning förstår.

Då förstår jag att "har", är alltså för den svagbegåvade, vad som komma skall.

Jag noterar även att du kunde hålla dig från att trollkommentera mig i nästan två månader, bra gjort av dig tanton.

Tål du inte att bli motsagd så är ett kommentarsfält fel plats för dig.

Om du bara någon enda gång hade riktat in dig på sak, men så är inte fallet.

Inte ens nu har du gjort det (även om det i din värld framstår som det) då du väljer att trolla genom att hoppa in och svara i Anders ställe och då påstår att han menar något annat än det han har skrivit.

Behöver jag summera vad du under 4års tid här på DJ skrivit om vad som du tror är min person?
Du är och förblir ett patetiskt troll tanton.

Kan ni båda sluta att bråka offentligt. Ni tar bort intresset från debatten !

Jo tack, det är ju själva syftet med att agera "troll".

Du ser ju själv att jag kommenterar sak (fråga angående varför du anser att polisen fått stopp på gängens framfart) medans trollet kommer in o flyttar fokus.

Inte en sekund försent att städa upp i Politruk-träsket!!!

Den är utnämningen är unik.

RPC är egentligen ett domarjobb o inte polisjobb
likaså RÅ - det är också ett domarjobb o inte ett åklagarjobb

Men det har funnits undantag - Björn Eriksson ekonom - o Bengt Svensson

Så har det varit. Domare eller jurister som saknar polisoperativ erfarenhet verkar dock vara påtagligt dåligt skickade att hantera funktionen som RPC vilket historien vittnar om. Förhoppningsvis är det här starten på ett nyktrare synsätt. Domare är i regel väldigt kompetenta men av begränsad nytta inom polisorganisationen.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.