Skip to content

Domstol underkänner förbud mot tiggeri - obefogade inskränkningar i enskildas frihet inte tillåtna

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det blir inget förbud mot tiggeri i Vellinge kommun. Det beslutade förvaltningsrätten idag och under-kände därmed kommunens lokala ordningsstadga eftersom en sådan inte får innebära "obefogade inskränkningar i den enskildes frihet". Domstolen var dock oenig.

 

Kommunfullmäktige i Vellinge kommun beslutade i september förra året att införa förbud mot "passiv insamling av pengar" - alltså tiggeri - inom vissa områden.

Enligt kommunen hade tiggeriet orsakat "omfattande störningar av den allmänna ordningen, bl.a. i anslutning till butiker, och skapat en känsla av otrygghet hos kommuninvånarna". 

Kommunen överklagade till domstol
Beslutet anmäldes till Länsstyrelsen i Skåne som i oktober upphävde förbudet med hänvisning till att själva insamlandet av pengar inte hade orsakat några störningar i den allmänna ordningen.

Vellinge kommun överklagade beslutet som nu har prövats av Förvaltningsrätten i Malmö.

Obefogad inskränkning
Förvaltningsrätten konstaterar att tiggeri på allmän plats i och för sig kan förbjudas i lokal ordningsstadga - om det är motiverat från ordningssynpunkt.

Förvaltningsrätten skriver dock :

"Lokala ordningsstadgor ska dock bara innehålla regler som verkligen behövs och som inte innebär obefogade inskränkningar i den enskildes frihet."

"Vellinge kommun har fått synpunkter från boende i kommunen bl.a. på att det förekommer passiv insamling av pengar i anslutning till butiker, men det framgår inte att det har orsakat olägenheter eller störningar av den allmänna ordningen av sådan omfattning och karaktär att det är motiverat att införa ett förbud mot passiv insamling av pengar."

Skiljaktig nämndeman
Förvaltningsrätten går därför på länsstyrelsens linje och underkänner Vellinge kommuns beslut.

En nämndeman är dock skiljaktig. Han skriver i sin skiljaktiga mening att tiggeriet "medför stor olägenhet för många personer i Vellinge kommun" och att ett förbud inte skulle innebära "obefogade inskränkningar i den enskildes frihet".

 

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

8 comments

Jag var nere på ABF i dag på morgonen. På vägen dit passerade jag genom en galleria. Inne på gallerian innanför entrén stod det en väldfylld plastbag från City Gross och en pilsnerback med en filt ovanpå. Pynglorna var obevakade och inte tiggare så långt ögat kunde se.

Jag gick ut genom den andra entrén. Där stod också en pilsnerback och en plastbag inne på gallerian. Plastbagen var från Maxi. Inte en tiggare inom synhåll. Jag gick tillbaka samma väg en timme senare och det hade inte hänt ett dugg. Pynglorna stod kvar och inte en tiggare syntes till.

Jag tycker det är förbaskat obehagligt. Det ryms mycket dynamit och järnskrot. Och en specialutrustad mobiltelefon. Tänk att smälla alla ingångarna på en och samma gång. Inte en jävel som tar sig ut.

Flera gånger om dagen lämnar tiggarna sina platser inne i gallerian. För att gå ut röka och telefonera. Jag har påtalat för ordningsvakterna att de lämnar sitt pick och pack inne i gallerian. De rycker på axlarna och säger att de inget kan göra. Det känns inte bra milt uttryckt. På andra ställen sitter de åtminstone utanför entrédörrarna.

När det gäller andra punkter i ordningsföreskrifterna tas ingen hänsyn till problemets vidd eller enskildas frihet. Ta till exempel förbuden mot ambulerande försäljning och ridning på badstränder. De är knappast omfattande och utgör en inskränkning i enskildas frihet.

Att det är ordningsstörande att varaktigt och periodiskt ockupera ett offentligt utrymme, ibland med skräp och bristande hygien, är ostridigt.

fr. Justitias ögonbindel har lossnat, alt. så är det hög tid att se över inkvoteringssystemen för domare m.fl.

-Egentligen så är det ju en enkel fråga, vilken i ett lite mer normalt samhälle, ävenså hade varit en ickefråga.

-Det rör sig om EU medborgare, vilka utan fösörjningsmöjligheter (eller fungibla tillgångar) endast har rätt att uppehålla sig här i 3 månader.

Det enda rimliga är att se till att polisen kontrollerar deras identitet, och efter tre månader, så omhändertas de, och utvisas.

Problemet löst, och vi slipper snubbla över dem

Som ett apropå, vill ni undvika tiggande gatuhinder, så kan jag rekommendera en promenad på Västerlånggatan i Gamla Stan - Där är de flesta affärsidkare ett icke svenskt ursprung, och tolererar inga tiggare som stör deras verksamheter - Där har vi, numera ryggradslösa svenskar, ett gott föredöme att ta after

Verkar vara ett klokt domslut m h t gällande lag.

Det finns ju redan lagstiftning som inte praktiseras.
Oavsett om tiggeriet ska vara legitimt eller ej, tillämpar ju kissnödiga politiker och en strykrädd poliskår regelmässigt särlagstiftning och olikabehandling baserat på härkomst när man tillåter dessa att vildcampa eller bo i bilar på parkeringsplatser månader i sträck.
En handling som vem som helst av oss skulle bli lagförd för omedelbart. Hade man skött denna befintliga lagstiftning skulle tiggeri i landet bli tämligen ointressant och självdö.
Men man vill ju inte praktisera likavärdesprincipen, av någon outgrundlig anledning.
Kanske är vissa mer värda än andra ändå...

Kommunalrådet i storkommunen var minsann inte pinknödig när han förklarade för de fåkunniga att resandefolket bokstavligen spred skiten omkring sig där de drog fram och där de slog sig ned. Men nu är kommunalrådet inte kommunalråd längre. Så kan det gå när man vågar säga sanningen. Har man fel värdegrund blir man lätt onödig i Partiet.

Det här är resandefolk - det är inte några som bor stadigvarande i Växjö!

https://www.expressen.se/kvallsposten/aldre-luras-av-falsk-sjukvardspers...

"runt 155 centimeter lång, med en sjal runt halsen" Vilket jäkla bra signalemente. Såna käringar går det elva på dussinet.

"Ring 112 omedelbart. Ju snabbare polisen kan komma till platsen, desto större är chansen att brottet klaras upp." Tillåt mig småle.

En resande tiggande hade sex miljoner kronor på sig. Polisen misstänker att han har tvättat. Inte sig själv utan pengarna.

http://unt.se/nyheter/uppsala/tiggande-greps-i-uppsala-med-sex-miljoner-...

För fake news reserveras å det bestämdaste.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.