Skip to content

35 elchocker från polisen under en månad - men ofta räcker det med att varna för nya vapnet

Polisens elchockvapen Taser X2. Foto: Johan Nilsson / TT

Under januari använde polisen sitt nya elchock-vapen vid 35 tillfällen. I drygt 70 procent av fallen har vapnet avfyrats för att avstyra en våldsam situation. I 30 procent av fallen räckte det med att varna för elchocker. Det visar polisens första utvärdering.

 

Polisen har utvärderat den första månaden med det nya elchockvapen som har införts på försök i fem lokalpolisområden.

- Tendensen är att elchockvapen utgör ett bra hjälpmedel vid ingripanden, men det krävs mer tid och mer erfarenhet av användningen för att kunna dra några större slutsatser, säger projektledaren Pär Wärdig.

Under januari behövde vapnet användas vid 35 tillfällen och i drygt 70 procent av fallen har vapnet avfyrats eller på annat sätt används för att avstyra en situation.

I cirka 30 procent av fallen har det dock räckt med att använda vapnets varningsfunktion - någonting som gör att polisen hoppas på att man endast ska behöva varna för elchocker för att lösa en hotfull situation.

- På sikt räknar vi med en stigande siffra där man löser situationen enbart genom att varna för att använda vapnet. I andra länder ligger den på 70-80 procent, säger Pär Wärdig.

Elchockvapnet har även använts i situationer där gärningspersonen är beväpnad med kniv eller annat stickvapen. I 94 procent av fallen bedöms vapnet haft viss eller avsedd effekt vid användning.

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt