Skip to content

35 elchocker från polisen under en månad - men ofta räcker det med att varna för nya vapnet

Polisens elchockvapen Taser X2. Foto: Johan Nilsson / TT

Under januari använde polisen sitt nya elchock-vapen vid 35 tillfällen. I drygt 70 procent av fallen har vapnet avfyrats för att avstyra en våldsam situation. I 30 procent av fallen räckte det med att varna för elchocker. Det visar polisens första utvärdering.

 

Polisen har utvärderat den första månaden med det nya elchockvapen som har införts på försök i fem lokalpolisområden.

- Tendensen är att elchockvapen utgör ett bra hjälpmedel vid ingripanden, men det krävs mer tid och mer erfarenhet av användningen för att kunna dra några större slutsatser, säger projektledaren Pär Wärdig.

Under januari behövde vapnet användas vid 35 tillfällen och i drygt 70 procent av fallen har vapnet avfyrats eller på annat sätt används för att avstyra en situation.

I cirka 30 procent av fallen har det dock räckt med att använda vapnets varningsfunktion - någonting som gör att polisen hoppas på att man endast ska behöva varna för elchocker för att lösa en hotfull situation.

- På sikt räknar vi med en stigande siffra där man löser situationen enbart genom att varna för att använda vapnet. I andra länder ligger den på 70-80 procent, säger Pär Wärdig.

Elchockvapnet har även använts i situationer där gärningspersonen är beväpnad med kniv eller annat stickvapen. I 94 procent av fallen bedöms vapnet haft viss eller avsedd effekt vid användning.

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

6 comments

Jag är nära bekant med två manliga poliser. De tävlade om vem som fick använda sin elpistol först efter nyår. Nu är de redan "vana" användare. De skryter om att vid flera tillfällen använt elpistolen bara för att det är skoj. Att ge elpistoler till alla poliser i Sverige är syniskt. De som inte har de spärrar som behövs i kontakt med människor ska inte få ett sådant tortyrvapen i händerna. I poliskåren finns allt för många av den felaktiga sorten tyvärr.

I många situationer kan bristande kroppskrafter,brist på rutin, numerärt underläge etc kompenseras med en elpistol till nästan ingen skada alls.
Elpistol till all svensk polis!!!

Sicket resonemang. Elpistolen är ett vapen som skapats och anskaffats .för att få tillgång till något mellan pistol och batong. Föreligger inte grundförutsättningarna för att bruka detta vapen så ska man tydligen enligt Dig trots det kunna använda detta vapen i vilka situationer som helst
Till nästan ingen skada alls visar att du inte har en aning om varken reaktion eller effekten på den utsatte.

I princip är den enda risken att man skadar sig i fallet. Det finns - oavsett vad diverse aktivister säger - inte ett enda säkert konstaterat dödsfall. Inte ens med pacemaker. Om man läser slumpvisa obduktionsprotokoll från de dödsfall som listas av diverse organisationer som kopplade till elchockvapen så framgår det att ingen dött av detta. Majoritet har dött av överdos och då inte under själva gripandet utan strax efter. Många har då sett detta som en fördröjd reaktion av elchocken - men den toxikologiska rapporten har visat på andra orsaker, som till exempel mer koks lasten än en atlantångare.

Låter i mina öron som två personer som är olämpliga att vara poliser. Även utan elpistol kan sadistiska poliser göra stor skada.

Det tycker jag att du ska tala om för de polisernas chefer. Att två av dina vänner är rötägg är dock inget argument mot elchockvapen.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.