Skip to content

"Välsittande byxor men inget ålaskinn" - hovrätten river upp narkotikadom trots polisvittne

Foto: Helena Landstedt/TT

Den polis som vittnade uppgav att mannen inte kunde ha lånat byxorna av sin bror eftersom det skiljer fyra storlekar mellan dem. Mannen dömdes för innehav av 0,7 gram hasch som legat i byx-fickan. Hovrätten utreder dock frågan ytterligare - och friar mannen.

 

Den 20-årige mannen stoppades i februari förra året i en trafikkontroll i Landskrona och i samband med en visitation visade sig att han hade 0,7 gram hasch i byxfickan.

Mannen hävdade redan på platsen att han hade lånat byxorna av sin bror och att han helt saknade kännedom om narkotikan. Han åtalades vid Lunds tingsrätt.

"Välsittande jeans"
Vid rättegången vittnade en polis som uppgav att mannen vid ingripandet hade haft på sig "ett par välsittande jeans".

Polisen är bekant med mannens bror sedan tidigare och vittnade om att han är "ungefär fyra klädstorlekar större" än mannen och aldrig skulle ha kunnat få på sig de aktuella jeansen.

Polisen tillade att hon har arbetat som polis i staden i åtta år och att brodern under denna period haft "ungefär samma kroppsstorlek". Hon tillade att hon jeansen inte hängde löst på mannen men att de heller inte satt "som ett ålaskinn". 

Dömes i tingsrätten
Vittnesmålet från polisen var enligt tingsrätten tillräckligt för att motbevisa mannens invändning. Han dömdes därför till dagsböter för ringa narkotikabrott.

Domen överklagades till Hovrätten över Skåne och Blekinge där mannen åberopade fotografier av mannen och brodern från åren 2014-2015. Under denna period var det inte så stor skillnad mellan brödernas kroppsstorlek och det var också då som brodern köpte jeansen.

Brodern hade därefter gått upp i vikt och byxorna hade blivit för små, enligt den tilltalade.

Besvärande
Hovrätten menar att det i och för sig är "besvärande" för mannen att narkotikan har påträffats i ett par byxor som han haft på sig. Mannens förklaring kan dock inte lämnas utan avseende.

Den polis som vittnade i tingsrätten har inte heller redovisat hur ofta hon ska ha träffat brodern eller vad hon menar med "ungefär samma kroppsstorlek".

Hovrätten pekar också det som hon sa om att "jeansen inte hängt löst" men inte heller suttit "som ett ålaskinn".

Enligt hovrätten utesluter polisens vittnesmål inte de uppgifter som mannen själv har lämnat och mannen frias därför.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt