Skip to content

Utökat lagstöd för registerutdrag - fler arbetsgivare ska kunna kontrollera arbetstagare

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto: Adam Ihse/TT

Fler arbetsgivare ska få rätt att begära utdrag ur belastningsregistret än i dag. Det säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i en intervju med Sveriges Radios P1 Morgon. 

 

Enligt en granskning som Ekot har gjort ber allt fler arbetsgivare att få ett utdrag från polisens belastningsregister i samband med anställningar. Det visar statistik från polisens rättsavdelning.

Under de första 11 månaderna under 2017 lämnade polisen ut närmare 740 000 registerutdrag, uppger Ekot. Det är drygt 10 000 fler utdrag jämfört med samma period förra året.

Villkor för anställning
Över hälften av förfrågningarna kom från arbetsgivare inom skola och barnomsorg i samband med nyanställningar.

Men en tredjedel, närmare 300 000 av utdragen, har lämnats till privatpersoner. Många har blivit ombedda att lämna uppgifterna till arbetsgivare som ställer det som villkor för en anställning, trots att det saknas lagstöd.

Stoppa det slentrianmässiga
Arbetsmarknadsminister Yla Johansson (S) öppnar för att i lag förbjuda "ett slentrianmässigt" användande av möjligheten för arbetsgivare att be den som söker jobb att visa upp ett utdrag ur belastningsregistret.

Fler ska ha lagstöd
Men hon säger också att hon vill utvidga den krets av yrken där det ska finnas en sådan kontrollmöjlighet.

- För att gå fram med ett sådant lagförslag så behöver man också reglera att i fler områden än i dag så ska det vara tillåtet, för det är ju viktigt att arbetsgivaren kan få information som är relevant för jobbet, ur belastningsregistret, säger Ylva Johansson i en intervju i P1 Morgon.

Idag har arbetsgivare inom vård och skola i vissa fall rätt att göra en kontroll inför en anställning. Men utdragen är begränsade och omfattar bara vissa typer av brott.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

7 comments

Borde rimligtvis vara upp till AG, oavsett vilken verksamhet den bedriver, att äga rätten att bedöma om en potentiell AT uppvisar utdrag från belastningsregistret eller inte.

AG kan täcka så mycket med en bra intervju, där tilltron till registerutdrag synes ersätta också delar av det egna omdömet. Ökningen är markan de senaste åren och har i många fall inget utfall. Dessutom kan bra rekryteringsfirmor ta fram så mycket mer, inte minst sökandens egna material från sociala media.

Nu anser jag inte en väl genomförd intervju eller möjligheten att nyttja en rekryteringsfirma har någonting med själva frågan att göra. Jag anser inte, oavsett det är en korvkiosk, en bilreparatör eller ett tekniklager mm att regeringen har något att göra med hur AG väljer att sondera kring en potentiell AT. Lika lite som jag har att göra med huruvida du står eller sitter på toaletten. Dessutom så anser jag att det är bra att AG kan utnyttja ett sådant förfarande, inte minst pga Lexbase som ger utslag på allt, oavsett en person varit tilltalad, målsägande eller vittne.
Avslutningsvis så anser jag att det ska vara upp till AG om den vill anställa någon som varit dömd för något brott eller inte. Det är ju dessutom frivilligt för en person att söka arbete vid en AG som kräver utdrag från belastningsregistret.

När kommer förbudet för arbetsgivare att ta referenser på arbetssökande?

Självklart ska man lämna utdrag ur belastningsregistret på begäran. Som anställd representerar du företaget, och arbetsgivaren måste rimligtvis själv få bestämma om de vill representeras av kriminellt belastade personer. Sedan är det inte sjysst mot de andra anställda - jag vill t.ex. inte lämna handväska/dator/mobil/dyra kläder etc. på kontoret bland folk som dömts för stölder. Inte heller vill man att en kriminell person ska ha insyn i handlingar eller åtkomst till bankdosor mm. eller ta hand om betalning av fakturor etc. Det är en självklarhet, och jag har inget problem med att det är standard att begära registerutdrag. Man får stå för vad man gjort, det rensas ändå efter fem (?) år...

Det finns kvar i 3, 5 eller 10 år beroende på brott, ålder mm.

Självklart borde jag som arbetssökare kunna begära registerutdrag på den som intervjuar mig. Jag vill ju vara trygg på min blivande arbetsplats och ha koll på vad det är för folk man omger sig med...

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.