Skip to content

Tejpade fast nappen och lämnade spädbarn ensamma i bilen - föräldrarna frikänns

Foto: Claudio Bresciani/TT

Det fanns ingen "konkret fara" när två spädbarn lämnades ensamma i en bil en vårdag förra året.  Tingsrätten i Luleå frikänner föräldrarna från åtalet om framkallande av fara för annan.

 

Det var i maj 2016 som familjen skulle besöka sjukhuset i Luleå där pappan och ett av barnen hade inbokade läkarbesök. Både mamman och pappan följde med in och de två tvillingdöttrarna, tre månader gamla, lämnades själva i bilen. En av tvillingarna fick också en napp fasttejpad i munnen.

Upptäcktes av p-vakt
Föräldrarna lämnade bilen vid tiotiden men cirka elva minuter senare upptäcktes de båda tvillingbarnen av en parkeringsvakt.

Han kontaktade sjukhuset för hjälp och efter ytterligare cirka 30 minuter lyckades sjukhuspersonalen få ut barnen ur bilen tack vare att ett av bilens fönster inte hade varit fullt uppdraget.

Temperaturen i bilen uppskattades då till 24 grader och barnen var oskadda.

Återvände efter en timme
Först en timme efter att föräldrarna lämnat bilen återvände de från sjukhuset.

Luleå tingsrätt framhåller i sin dom att brottet framkallande av fara för annan förutsätter att faran varit "konkret". Enligt det rättsmedicinska yttrandet i målet hade en livsfarlig situation kunnat uppkomma om barnen hade blivit kvar i bilen längre än vad som var fallet. 

Ingen "konkret fara"
Men domstolen konstaterar att även om det kan vara riskfyllt att lämna spädbarn ensamma i varma bilar räcker inte den risken för en fällande dom.

Baserat på att situationen inte varit särskilt allvarlig när barnen togs ur bilen och med hänvisning till att föräldrarna återvänt 20 minuter efter att barnen plockats ut gör tingsrätten bedömningen att det inte förelåg någon "konkret fara" i detta fall.

Föräldrarna frias därför från åtalet.

  • Alt-texten
    Ludvig Wiklander

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt