Skip to content

Skulle "hängas eller brännas" om döttrarna inte könsstympades - men igår dömdes pappan

Foto: Johan Nilsson/TT och Sayyid Azim/TT

Mannen hävdar att han skulle "hängas eller brännas" i sitt hemland om han inte gick med på att könsstympa sina två döttrar. Han anmäldes dock av sin fru till den svenska polisen. Igår dömdes mannen till fängelse för "stämpling" till könsstympning.

 

Den 40-årige mannen åtalades vid Blekingen tingsrätt för stämpling till brott mot lagen om kvinnlig könsstympning och olaga hot.

Mannens hustru flydde sommaren 2012 från sitt hemland Nigeria till Sverige just för att rädda sina döttrar, idag sju och tio år gamla, från könsstympning - någonting som är tradition i hennes mans släkt.

En av dem som har varit mest pådrivande för att flickorna ska omskäras är deras farfar.

Löfte till hustrun
När kvinnan och flickorna - som idag är sju och tio år gamla - hade varit i Sverige under ett par år kom även pappan hit. För två år sedan gick kvinnan med på att han skulle få flytta ihop med familjen efter att ha fått ett löfte om att döttrarna inte skulle komma att könsstympas.

Under hösten 2017 fick familjen dock besked om att de inte fick stanna i Sverige utan skulle utvisas. Kvinnan misstänkte då att att mannen planerade att låta flickorna omskäras för att "förlåtas av släkten".

När kvinnan förklarade att könsstympning av döttrarna "skulle ske över hennes döda kropp" svarade mannen att "då får det bli så".

Situationen slutade med att kvinnan polisanmälde mannen.

Bli "fri" från släkten
Under rättegången åberopade åklagaren bland annat en Skype-konversation där mannen uppger att han måste göra som hans egen pappa vill för att bli "fri" från honom och släkten.

Pappan berättade själv i tingsrätten att han tänkte be flickornas farfar betala för hemresan till Nigeria och att "omskärelse är OK, det är så man gör i Afrika". Han hävdade också att han riskerade att bli dödad om han inte lydde sin pappa.

"De skulle hitta mig"
Mannen anser därför att han har befunnit sig i en nödliknande situation. Hans berättelse återges i tingsrättens dom:

"Om han inte återvänder med barnen kommer han själv att brännas eller hängas. Det kallas djungelrättvisa. Släkten är spridd över hela landet. Han kan kanske hålla sig undan en kortare tid men så småningom kommer de att hitta honom." 

Straffbart redan som stämpling
Mannen själv har uppgett att han helst har velat stanna i Sverige men att han har accepterat sin pappas krav på att döttrarna måste könsstympas när de återvänder.

Tingsrätten konstaterar nu att överträdelse av förbudet mot könsstympning är straffbart redan som stämpling och att det därför inte krävs att man själv har för avsikt att delta i könsstympningen utan att det räcker att man i samråd med någon annan beslutar att könsstympning ska utföras.

Inte tillåtet skada annan
Enligt tingsrätten har det funnits en konkret fara för att könsstympningen av flickorna skulle fullbordas.

Tingsrätten avfärdar också pappans invändning om nödsituation: 

"X (den tilltalades) uppgifter om det påstådda tvånget ger inte stöd för att han skulle ha befunnit sig i en tvångssituation av direkt överhängande natur som uteslutit andra alternativ för honom än att begå det aktuella brottet... Härtill kommer att det, som åklagaren har gjort gällande, aldrig kan vara tillåtet att skada en tredje person för att rädda sig själv."

Mannen döms därför till sex månaders fängelse.

 

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt