Skip to content

Sju års fängelse för våldtäkt på styvdotter - tingsrätten friade men hovrätten tror på flickan

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Svea hovrätt dömer en 51-årig man för att ha våldtagit sin styvdotter. Mannen frikändes i tingsrätten men hovrätten anser till skillnad mot tingsrätten att flickan är i alla delar trovärdig och att hennes uppgifter får stöd av vittnena.

 

Svea hovrätt ändrar Attunda tingsrätts friande dom avseende åtal för våldtäkt mot barn och dömer en 51-åring man till sju års fängelse för våldtäkt och grov våldtäkt mot sin styvdotter.

51-åringen döms för tio skilda gärningar. Det första övergreppet mot styvdottern skedde när hon var tio år gammal och övergreppen pågick sedan under fem års tid.

Trodde inte på flickan
Tingsrätten frikände 51-åringen från de delar av åtalet som rörde våldtäkt eftersom rätten ansåg att styvdotterns berättelse innehöll motsägelser. Rätten beaktade bland annat det faktum att styvdottern trots övergreppen hade valt att bo mer hos sin mamma och 51-åringen, än hos sin pappa.

Tingsrätten konstaterade dock att 51-åringen haft ett visst sexuellt intresse för styvdottern. Han dömdes i tingsrätten till dagsböter för ringa barnpornagrafibrott för att ha smygfilmat dottern med en mobil när hon varit naken i badrummet. 

I alla delar trovärdig
Hovrätten gör dock en helt annan bedömning och menar att styvdottern lämnat en i alla delar trovärdig berättelse, som också får stöd av vittnen som hörts i målet. Hovrätten anser att styvdotterns berättelse tillsammans med övriga vittnen ställer det bortom rimligt tvivel att 51-åringen har begått de övergrepp som åtalet avser.

Enligt hovrättens uppfattning har flickan "trots att hon vid förhöret med henne i tingsrätten flera gånger avbrutits, för att frågor skulle omformuleras och kontrollfrågor skulle ställas, lämnat en lång, klar, levande, konsekvent och sammanhängande berättelse som innehåller många detaljer och minnesbilder över egna reflektioner".

Har lämnat förklaringar
Hovrätten anser också att hon har "lämnat förklaringar till hur hon tidsmässigt har kunnat placera de olika övergreppen till de tidsperioder som anges i åtalet och till varför hon i vissa fall varit mindre detaljrik".

Hovrätten dömer därför 51-åringen till sju års fängelse för sju fall av våldtäkt och tre fall av grov våldtäkt samt barnpornagrafibrott. Han ska också betala 475 000 kronor i skadestånd till styvdottern.

Mamman hade cancer
Att flickan valt att bo mer hos sin mamma, trots att det var där övergreppen ägde rum, har hon själv förklarat med att hon var orolig för sin mamma som varit sjuk i cancer och att hon inte ville förstöra mammans relation till 51-åringen eftersom "hon var lycklig med honom".

Intalade att det var normalt
Hovrätten poängterar också att styvdottern befunnit sig i ett beroendeförhållande till 51-åringen och att han hade intalat henne att det var ”normalt” att han hade sex med henne. Hovrätten framhåller också att det "inte ankommer på ett barn att hantera situationer som innebär att barnet utsätts för sexuella övergrepp".

Att mamman inte hade märkt något av övergreppen minskar enligt hovrätten inte styvdotterns trovärdighet.

 

 

 

 

  • Alt-texten
    Carina Johansson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt