Skip to content

Polischef beskriver verkligheten som "helt oacceptabel" med angrepp och ökad kriminalitet

Carin Götblad är chef för polisens region Mitt. Foto: Bertil Ericson/TT

Polisen fortsätter att svartmåla sitt arbetsklimat som präglat av angrepp mot polisen och med en ökad grov kriminalitet som man inte klarar av att hantera. Senast ut är regionpolischef Carin Götblad som kallar situationen för "mycket oroande" och "helt oacceptabel".

 

I en debattartikel i Expressen beskriver regionpolischef Carin Götblad en verklighet präglad av angrepp mot polisen, fördubbling av antalet mord och familjer där nästan alla män är kriminellt belastade. Det är i samma anda som rikspolischefens debattinlägg i Dagens Nyheter förra veckan på temat att "utvecklingen går åt fel håll".

"Inte dimensionerad"
Även Götblad efterlyser fler poliser och nya arbetssätt samtidigt som hon konstaterar att hennes område under förra året drabbades av flera angrepp mot poliser och att "polisen är inte dimensionerad för att möta omfattningen av den kriminalitet som har utvecklats de senaste åren".

Medan polisen försöker sköta sitt jobb utsätts de för angrepp samtidigt som kriminella grupperingar framgånsgrikt bygger upp ett trovärdigt våldskapital som enligt Götblad "är centralt" för dem. 

"Det är mycket oroande och givetvis helt oacceptabelt", skriver Götblad. 

Sexualbrott och mord ökar
Hon pekar liksom rikspolischefen på att många typer av brottslighet har ökat - till exempel sexualbrott, hot och trakasserier, bedrägerier, personrån samt skjutningar och mord.

Hon är positiv till att straffen skärps för olaga vapeninnehav så att personer kommer att kunna häktas. Hon ser även positivt på att det kommer att bli enklare för polisen att kameraövervaka brottsintensiva platser, så kallade hot spots. 

"Ärver" kriminella attityder
Götblad lyfter även fram forskning som visar att brottsbenägenheten ökar för individer som exponeras för kriminella miljöer och att barn och unga på så vis "ärver" kriminella attityder och värderingar.

Hon vill se ett "större fokus på den betydelse som föräldrar och skola har för ungdomars moralbildning kunna bidra till ett mer långsiktigt och effektivt brottsförebyggande arbete".

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt