Skip to content

Ljudsensorer på torg ska rikta kamerorna mot skottlossning - tillstånd för Malmöpolisen

Foto: Jonathan Näckstrand / TT

Polisen i Malmö installerar ljudsensorer i samband med kameraövervakning av Stortorget. Förhopp-ningen är att kunna få information om skott-lossning i realtid - och att öka möjligheten att förövare fastnar på film.

 

Länsstyrelsen i Skåne har nu godkänt polisens ansökan om att installera ljudsensorer på Stortorget i Malmö.

Ljudsensorerna kommer att sättas upp inom det kameraövervakade området och skickar signaler till kamerorna, som då riktas mot det område som ljudet kommer ifrån.

Kan enbart uppfatta skottlossning
Mikrofonerna kan enbart uppfatta och känna igen ljudet av skottlossning och uppfattar inte samtal mellan personer som befinner sig på platsen varför Polisen hoppas att utrustningen inte ska anses utgöra en otillåtet stor inskränkning i den enskildes personliga integritet.

- Anledningen till att vi började med Stortorget, som inte är en plats som utmärker sig med just skottlossning, var för att vi ville se om Länsstyrelsen delade vår uppfattning om att detta inte var integritetskränkande, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.

- Vår plan var att om vi fick tillstånd så skulle vi gå vidare med att ansöka på de andra platserna i Malmö. Länsstyrelsen delade vår uppfattning och vi arbetar därför vidare enligt vår plan.

Bevissäkring
Förhoppningen är att Polisen kommer att få besked om skottlossning i realtid och att Polisen ska kunna bevissäkra händelseförlopp vid skjutningar.

- Jag vill även betona att tekniken med ljudsensorer inte är monterad utan vi ansöker om tillstånd och sedan kommer en upphandling att genomföras. Vår förhoppning är att få det på plats under våren 2018.

Utökad inspelning
I tillståndet för kameraövervakning på Stortorget utökas också tiderna för inspelning till att gälla från klockan 20.00 på helgerna.

Polisen i Malmö kommer att ansöka om att komplettera kameraövervakningen med ljudsensorer på fler platser i staden i takt med att tillstånden för kameraövervakning ska förnyas.

 

 

 

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

6 comments

När det läcker vatten ur vattenkranen i ett hus, så går man inte ut i trädgården för att bygga högre staket, utan man stoppar omedelbart hålet där det just läcker ifrån. Det pratas ofta om höjda straff och nu kameror. Det handlar bara om en enda sak, vart kommer istället alla vapen ifrån, och hur kommer de in genom tullen eller båten in till landet, och hur skall myndigheterna göra för att stoppa detta så gott det går. Det gäller att stoppa läckan , där det läcker, inte att titta på läckan och bygga högre staket utanför huset så det inte svämmar över. Högre straff och kameror är liksom steg 3 och 4, men då finns steg 1 och 2 först, hur de kommer in i landet och hur de sedan når tonåringar.

Om läckan är mer komplex än en droppande vattenkran behöver man som du säkert förstår försöka hitta olika alternativ som i slutändan bidrar till att det slutar rinna. Du får det att låta som att kameror med ljudupptagning är en dålig idé.

Det är inte mer komplex än vad man vill göra det till. Jag har inte påstått att kameror skulle vara negativt på något sätt. Jag talar om läckan helt enkelt, det vill säga till att börja med vart vapnen kommer ifrån, hur de kommer hit, vilka som smugglar in dom, och hur de säljs vidare så att de kommer till dessa tonåringars händer. De köper dom inte inne på ica butiken precis. Det är där vikten ligger och där läckan skall stoppas. Att höja straff och sätta upp kameror är som att bemöta den sorts kriminalitet på steg 3 och 4. Varför inte möta smugglarna på steg 1 istället och gripa dom redan när de kommer in med sin last till Sverige i bilarna och båtarna? Stoppas läckan behövs inga högre straff eller kameror som det i stort sett oftast bara pratas om. Det skulle behöva sensorer som känner av dom vid tullarna istället. Inte när de redan står ute och skjuter varandra, för då räknar dom inte straffskalor och antalet dagar och månader i fängelse.

Har dom inte dessa vapen i handen, då har dom inget att använda heller. Steg 1.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/ddmPOj/luka-25-har-smugglat-hundrat...

Och hur lång tid kommer det ta innan det blir sport och se om man kan lura systemet ?

Så det är ju klart att dom som tar in vapnen är de som är det stora problemet. Den stora läckan finns alltså i gränsen mellan Malmö och Danmark.

Det absolut största problemet är ju klart att vapen överhuvudtaget tillåts tillverkas i stort sett i alla länder och att de överhuvudtaget säljs för export och import. Fast då är det istället ett politiskt och globalt problem , om makt och pengar.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/tre-man-smugglade-in-235-vapen

Hur kommer vi tillrätta med rån och överfallsvåldtäkter. Det är inte oväsentligt i sammanhanget. Överfallsvåldtäkter sätter spår för livet. Skottskador sätter kanske också sätter spår för livet. Men det livet brukar bli kort eller inte alls.

"I tillståndet för kameraövervakning på Stortorget utökas också tiderna för inspelning till att gälla från klockan 20.00 på helgerna."

Goddag yxskaft!

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.