Skip to content

Kvinnas lögn om våldtäkt "ytterst allvarlig" - döms till ett och ett halvt års fängelse

Foto: Johans Nilsson/TT

Kvinnan förfalskade bevisning och ljög om att hon hade hållits fången och våldtagits av en man som hade avslutat deras förhållande. Mannen anhölls och stora resurser lades på utredningen. Hovrätten konstaterar nu att kvinnans "hämndlystnad" och "uppdiktade brott" är "ytterst allvarligt". Hon döms därför till ett och ett halvt års fängelse.

 

Den 30-åriga kvinnan åtalades vid Malmö tingsrätt för falsk angivelse, falsk tillvitelse och bevisförvanskning.

Enligt åklagaren hade kvinnan ljugit när hon anklagade en man för att ha våldtagit, frihetsberövat och misshandlat henne vid olika tillfällen. Hon anmälde honom också för olaga hot och övergrepp i rättssak.

Tingsrätten konstaterade att det krävdes att det var bevisat att mannen verkligen var oskyldig till kvinnans anklagelser för att kvinnan skulle kunna dömas.

Inget alibi
Tingsrätten konstaterade också att mannen inte hade något alibi för något av tillfällena och kom till slut fram till att det inte kunde anses ställt utom rimligt tvivel att han inte hade begått de brott som kvinnan hade anklagat honom för. Kvinnan friades därför.

Åklagaren överklagade till Hovrätten över Skåne och Blekinge som nu river upp den friande domen och fäller kvinnan på alla åtalspunkter.

Hovrätten anser att det överhuvudtaget inte finns någon bevisning som skulle kunna styrka de brott som hon själv säger att mannen skulle ha utsatt henne för.

Hämndbegär mot mannen
Hovrätten konstaterar däremot att utredningen visar att kvinnan har haft ett hämndbegär mot mannen eftersom han hade avslutat deras förhållande och att detta bland annat bevisas av e-post som kvinnan har skickat till mannen.

Kvinnan hävdar själv att hennes e-postadress har "kapats" och att någon annan har använt hennes telefon.

Hovrätten slår dock fast att det inte finns någonting som tyder på att så skulle vara fallet. Tvärt om framgår det att kvinnan själv har använt e-postadressen i samband med kontakter som hon har haft med bland annat sin arbetsgivare under perioden.

Motbevisas av DNA
Hovrätten anser att kvinnan har låg trovärdighet och att hon på flera punkter har kunnat beslås med lögn i sin berättelse - bland annat genom ett DNA-test av blod som enligt kvinnan skulle komma från hennes underliv efter en av våldtäkterna. Blodet fanns på en T-shirt som kvinnan lämnade in till polisen i samband med anmälan.

Kvinnan har också anklagat mannen för att han skulle ha hållit henne fången under nästan ett dygn. Vittnen har dock berättat att det i själva verket var kvinnan som sökte upp mannen i hans lägenhet på eftermiddagen och att hon lämnade den senare under kvällen. En taxi har dessutom beställts med kvinnans telefonnummer.

Uppdiktade brott
Hovrätten kommer fram till att kvinnan ska dömas för bevisförvanskning, falsk angivelse och därmed också för falsk tillvitelse av flera personer som hon påstår skulle ha varit delaktiga i mannens brottslighet.

Hovrätten skriver:

"Brottsligheten mot främst MÄ (mannen) måste betraktas som ytterst allvarlig. Han har, uppenbarligen på grund av X (den tilltalades) hämndlystnad, felaktigt utpekats som ansvarig för mycket allvarliga men uppdiktade brott, något som lett till att han varit frihetsberövad i två omgångar och i övrigt upplevt begränsningar i sin tillvaro."

"Stora samhälleliga resurser har lagts på att utreda den av X angivna brottsligheten. Utredningen har komplicerats av att X också har förvanskat bevisning." 

Hovrätten dömer därför kvinnan till ett och ett halvt års fängelse och drygt 80 000 kronor i skadestånd till mannen.

  • Alt-texten
    Carina Johansson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt