Skip to content

Kvinna som misshandlat polis frias - förstod inte att det var en polis

Foto: Johan Nilsson/TT

Kvinnan förstod inte att hon befann sig i en polisbil tillsammans med två poliser - utan trodde att hon hade tillfångatagits av människor som ville misshandla och förnedra henne. Hon hade därför rätt att använda sig av våld i nödvärn. Det konstaterar hovrätten som därför friar kvinnan. 

 

Den 27-åriga kvinnan åtalades vid Stockholms tingsrätt för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och ofredande.

Polispatrullen hade kallats till en plats i Stockholmsområdet eftersom kvinnan hade lagt sig under en bil. Polisen beslutade att omhänderta kvinnan enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård och att hon skulle köras till sjukhus.

Håret lossnade
Plötsligt gick kvinnan till attack mot en av poliserna när de satt i baksätet på polisbilen. Kvinnan drog polisen i håret så att håret lossnade och spottade henne i ansiktet.

Enligt kvinnan själv förstod hon inte att hon satt i en polisbil med poliser utan trodde att bilen körde henne någonstans där de kunde misshandla och förnedra henne. Hon ansåg sig därför ha rätt att göra motstånd.

Tingsrätten ansåg dock att det måste ha stått klart för 27-åringen att personerna var poliser eftersom de hade uniform. Hon dömdes därför för ofredande, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd till skyddstillsyn förenat med vård och behandling hos frivården.

Kvinnan dömdes också att betala 5 000 kronor i skadestånd till en av poliserna.

Hade rätt till nödvärn
Domen överklagades till Svea hovrätt som nu slår fast att det mycket väl kan vara så att kvinnan inte förstod att hon färdades i en polisbil med poliser. Enligt hovrätten får detta stöd av polisernas uppgifter om att de inte hade fått någon kontakt med kvinnan som dessutom kommer från ett annat land.

Hovrätten skriver i sina domskäl:

"Hon får anses ha trott sig ha varit i en situation där hon har haft rätt till nödvärn (s.k. putativt nödvärn). Hennes agerande är inte att anse som uppenbart oförsvarligt."

Kvinnan frias därför helt.

 

  • Alt-texten
    Sarah Nordström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt