Skip to content

"Kommunikationsmetod inspirerad av IS" - idag åtalades Akilov för terroristbrott

Foto: Polisen och Tomas Oneborg/SvD/TT

Rakhmat Akilov, 39 år, åtalades idag för terrorist-brott och försök till terroristbrott. Bland bevis-ningen finns innehållet i Akilovs mobilelefon där han har visat att han varit "ideologiskt motiverad" och använt sig av en "kommunikationsmetod inspirerad av IS".

 

Det var den 7 april förra året som Akilov mejade ner människor med en lastbil på Drottninggatan i centrala Stockholm.

"Gärningen har begåtts med avsikt att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen i Sverige", skriver vice chefsåklagare Hans Ihrman i den stämningsansökan som gäller fem döda, tio skadade och 120 personer som har befunnit sig i lastbilens väg.

Hans Ihrman yrkar också på att Akilov ska utvisas ur riket.

För IS räkning
Bland bevisningen åberopas bland annat ett flertal chattkonversationer där Akilov erbjudit sig och åtagit sig att utföra terroristbrott i Stockholm för IS räkning.

Han ska också ha ställt samman information om en tilltänkt brottsplats och han har skaffat material till en sprängladdning. Polisen har bland annat hittat gasbehållare, acteon och 38 skruvar i lastbilen. 

Bland vittnena finns en person från Säpo som har analyserat innehåll i Akilovs mobilelefon där han har visat att han varit "ideologiskt motiverad" och dessutom använt sig aven "kommunikationsmetod inspirerad av IS".

Rekat och planerat
I en av chattkonversationerna tre dagar före attacken skriver Akilov att han har rekognoserat och planerat att utföra terrorattacken i enlighet med ett översänt foto som visar Drottningatan.

Polisens utredning av chattkontakterna visar också att han svurit trohetsed till IS och att han vid lunchtid samma dag som attentatet skickat en bild på sin "bombanordning" med gasbehållare och skruvar till en av sina "IS-kontakter". En stund senare skickade han en religiös bild till en annan kontakt.

Utredningen visar också att Akilov gjort ett antal sökningar om andra "mål" som till exempel en av Waxholmsbolagets båtar och på sökordet "gay club in Stockholm".

Flera övervakningsfilmer
En mycket stor del av bevisningen handlar om att visa var olika personer befann sig vid attacken i förhållande till lastbilen och var de blev påkörda eller lyckades undkomma.

En rad olika övervakningsfilmer från butiker längs med Drottninggatan spelar en väsentlig roll i bevismaterialet.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt