Skip to content

Kattägare får djurförbud – spände fast dem och gav dem laxermedel

Foto: Jessica Gow/TT

En 36-årig kvinna i Halland förbjuds att ha husdjur efter att det konstaterats att hon bland annat spänt fast sina katter, tvångsbadat dem och gett laxermedel. Djurplågeriet ska ha pågått en länge tid trots att flera personer i hennes omgivning larmat om det.

 

Den 36-åriga kattägarinnan förbjuds att ha hand om djur enligt två domar från Kammarrätten i Göteborg. Detta efter att Länsstyrelsen i Halmstad tagit emot information från ett stort antal personer som arbetat nära kvinnan, bland annat inom ramen för LSS, och som reagerat på djurhållningen. 

Spänt fast dem
Enligt Länsstyrelsen hade dessa personer ”förgäves försökt hjälpa henne att förstå djurens behov”. Men trots omfattande insatser under flera års tid hade ingen förändring skett. Även en djurskyddshandläggare och länsveterinären vittnade om förhållandena. 

Utredningen visade bland annat att kvinnan hade spänt fast katterna när de skulle få mat, hon hade behandlat dem som barn och kört dem fastspända i vagnar. Hon hade tvångsbadat dem frekvent, gett dem laxermedel och klämt deras analsäckar. 

Trodde de var sjuka
Kvinnan hävdade att katterna varit sjuka på olika sätt och att hon hade försökt behandla dem. Utredningen visade också att hon hade besökt ett stort antal veterinärer med sina katter där hon lämnat oriktiga uppgifter. Enligt ett intyg från en veterinär ”saknar kvinnan förmåga att bedöma sina katters hälsa och vårdbehov”. 

Katterna hade enligt Länsstyrelsens utredning ”uppvisat återkommande symtom som påverkad andning, apati, aggressivitet och magbesvär”. Djurhanteringen hade ”präglas av tvångshantering och förmänskligande av katterna”.

Osannolikt många besvär
Frågan om kvinnans djurhållning prövades först av förvaltningsrätten i Göteborg som avslog Länsstyrelsens talan om förbud efter att ha funnit att det inte utgjorde ”ett sådant kvalificerat fall av misskötsel som bör föranleda djurförbud”. 

Men kammarrätten konstaterar att kvinnans berättelse är motbevisad, det är nämligen ”osannolikt att så många katter skulle drabbas av så ovanliga besvär, skador och olyckor som de katter som XX (kvinnan) har hållit utan att det har berott på hennes handhållande av katterna”. 

Allvarliga missförhållanden
Det har enligt kammarrätten varit fråga om ”ett förmänskligande av djuren” och det har inte handlat om någon engångsföreteelse. Det har rört sig om så pass "allvarliga missförhållanden" i djurhållningen att ett förbud är motiverat, slår domstolen fast.

Att kvinnan ”tycker om djur och varit väldigt fäst vid” de djur hon har haft lämnar kammarrätten utan avseende. 

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt