Skip to content

Jurist med fokus på Interpol-området till dataskyddsombudsfunktionen vid enheten för rättslig styrning och stöd

Beskrivning av arbetsplatsen

Polismyndigheten är en enrådsmyndighet vilket innebär att den leds av en chef som inför regeringen ensam bär ansvaret för myndighetens verksamhet. Myndigheten består av drygt 28 500 medarbetare och organiseras i sju regioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. De sju regionerna är Stockholm, Väst, Syd, Öst, Mitt, Bergslagen och Nord. Rättsavdelningen är en nationell avdelning inom Polismyndigheten och ansvarar för rättslig styrning och stöd, förvaltningsrättslig verksamhet och informationsförvaltning. I dagsläget har rättsavdelningen drygt 700 medarbetare på flera orter i landet.

Arbetsuppgifter

Vi söker en jurist till dataskyddsombudsfunktionen vid enheten för rättslig styrning och stöd med placering i Stockholm. Funktionen som skapas med anledning av dataskyddsreformen är under uppbyggnad och kommer att bestå av olika dataskyddsombud för brottsbekämpande verksamhet, för Interpol-reglerad verksamhet, för verksamhet vid den nationella enheten för passagerarinformation (PNR), samt för övrig verksamhet inom myndigheten. Vi söker nu den jurist som ska fokusera på information som utbyts inom Interpol-samarbetet.

Myndighetens dataskyddsombudsfunktion utgör en oberoende stöd- och kontrollinstans av verksamhetens personuppgiftsbehandling. Som förordnat dataskyddsombud har du inom uppdraget en självständig roll inom myndigheten, och kan rapportera direkt till myndighetsledningen. Rollen kommer att vara en granskande funktion som innebär att du:

• övervakar att dataskyddsbestämmelser följs, deltar i frågor som rör skyddet av personuppgifter och informerar om skyldigheter samt ger råd internt till de som ansvarar för och behandlar personuppgifter 
• ger råd vid konsekvensbedömning av dataskydd och övervaka genomförandet av dessa 
• är kontaktpunkt för Datainspektionen i frågor som rör behandling, inbegripet 
förhandssamråd 
• är kontaktpunkt för enskilda i frågor som rör behandling av personuppgifter 
• inom området för Interpol upprättar och uppdaterar processer för bearbetning, genomför lämpliga utbildningsprogram för personalen, genomför stickprovskontroller samt i dataskyddsfrågor företräder myndigheten vid Interpol.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har: 
• Juristexamen. 
• Flerårig erfarenhet av att arbeta med självständigt juridiskt arbete. 
• Mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska.

Meriterande 
Det är meriterande om du har:
• Arbetat i offentlig verksamhet, gärna vid domstol, myndighet eller Regeringskansliet. 
• Fullgjord notarietjänst. 
• Erfarenhet av att arbeta med personuppgiftsfrågor inom Polismyndigheten, andra brottsbekämpande myndigheter eller hos tillsynsmyndigheter. 
• Erfarenhet från internationell samverkan eller arbete vid EU-organ

Personliga egenskaper
Arbetet ställer krav på juridisk skicklighet och mycket god analytisk förmåga då du kommer att utgöra en oberoende stöd- och kontrollinstans av verksamhetens personuppgiftsbehandling. Vi ser att du är noggrann och strukturerad då du kommer agera dataskyddsombud för alla olika verksamheter i myndigheten. Du bör trivas med att arbeta självständigt då du på egen hand driver ditt arbete och rapporterar direkt till myndighetsledningen men också ha god samarbetsförmåga och serviceinriktning då rollen innebär att vara en central kontaktpunkt avseende personuppgiftsfrågor. Mycket ska vara på plats innan dataskyddsreformen träder i kraft så vi ser att du gillar att arbeta i ett högt tempo.

Kontaktpersoner

Vill du veta mer? Du är välkommen att kontakta gruppchef vid enheten för rättslig styrning och stöd, David Kummel, tel. 010-563 50 23

Facklig företrädare

Facklig information lämnas av: Kent Svärd, SACO, tfn 010-56 34 211; Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-56 38710; Johan Gertz, Fackförbundet ST, tfn 010 5677092; Karna Tillheden, Seko Polisen, tfn 010-56 16 627

Övrig information

Anställningen
Arbetsort: Stockholm
Anställningsform: Tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning
Omfattning: Heltid 
Arbetstid: Dagtid 
Tillträde: Enligt överenskommelse

Anställningen kräver svenskt medborgarskap.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet, säkerhetsprövning, med registerkontroll enligt säkerhetskyddslagen, kommer genomföras före anställningen. 
Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Ansökan:
Vid ansökan kommer dina personuppgifter behandlas enligt personuppgiftslagen. Genom din ansökan samtycker du till behandlingen. Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen. Har du skyddad identitet, referenser eller liknande information som du själv bedömer som olämplig att lämna ut, ta kontakt med hr-support@polisen.se

Välkommen med din ansökan bestående av personligt brev och CV senast den 2018-01-26. Vi tar endast emot bilagor i pdf- och doc-format.

Du söker tjänsten via jobb.na@polisen.se och du uppger diarienumret för ärendet, A008.234/2018.

Varmt välkommen med din ansökan!

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt