Skip to content

Jämställdhetsanalys av arbetsskadeförsäkringen hos Försäkringskassan

Foto: Jessica Gow/TT

Inspektionen för socialförsäkringar ISF får i uppdrag av regeringen att göra en jämställdhets-analys av hur Försäkringskassan handlägger arbetsskadeförsäkringen.

 

- En feministisk regering måste alltid ha jämställdhetsglasögonen på. Vi behöver bättre kunskap om hur trygghetssystemen används och administreras av myndigheten, säger socialminister Annika Strandhäll.

I regeringens uppdrag till ISF ingår också att kartlägga egenföretagares privata pensionssparande uppdelat på kvinnor och män, utifrån bransch och när det gäller inrikes- och utrikesfödda.

ISF ska dessutom analysera hur regelförändringen i föräldrapenningen har påverkat uttagsmönster och fördelning av dagar mellan kvinnor och män och kartlägga hur Försäkringskassan har hanterat kostnader för vårdförmåner - alltså vård av svenska medborgare utomlands och europeiska medborgare i Sverige.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

1 kommentar

Jämställdhetsanalys? Hur många utredningar skall det behövas för att visa att kvinnor behandlas som bannlysta om de ansöker om arbetsskadeersättning efter att ha drabbats av arbetsskada? Ingen vågar påpeka vad den rätta orsaken är till att kvinnor inte får sina ansökningar prövade på ett lagligt sätt. Man lyssnar på försäkringskassan och börjar tala om att det inte finns tillräcklig forskning trots att det numera finns tilräcklig forskning både i Sverige och utomlands. Ingen talar dock om att utredarna fuskar när de utreder, ställer sig som motpart och till och med selekterar handlingar eller misstolkar dem samt ignorerar medvetet alla läkarutlåtanden och intyg. Så länge beslutfattarna är motpart samtidigt
som de har ansvar för utredningens kvalite' kommer det inte att bli någon ändring. Att en demokratisk stat tillåter att en myndighet som är satt att utreda objektivt får behandla svårt skadade mäniskor som om de vore grova brottslingar är inget annat än en stor skandal.
De som utreder verkar inte vilja stöta sig med FK. Kanske de vil ha nytt arbete där eftersom de inte vill visa på de faktiska orsakerna till att kvinnors arbetsskador inte godkänts. Mångåriga häxprocesser som leder till betydligt värre skador än de ursprungliga skapas av hånfulla utredare. Se till att få bort arbetsskadeutredningarna från den myndigheten då den medvetet havererar rättsäkerheten Det är inget annat än övetgrepp som sker på arbetsskadade .Erkänn detta och flytta utredningarna till en organisation med persolal med gedigen utbildning och som lärt sig respekt för sina uppdragsgivare. Tillåt inte
att arbetsskade utsätts för svåra psykiska övergrepp av outbildade oförskämda respektlösa personer som utnyttjar myndighetens monopolställning för att bedriva härskarfasoner.
Det minsta man kan begära är att få ordentliga rättsäkra utredningar som baseras
på fakta och saklighet när man fått svåra skador av #metoo strukturer eller andra skador orsakade av arbetsgivare som vägrat ta sitt arbetsgivaransvar. E

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.