Skip to content

Handlade inte om att "sätta dit" mannen - tidigare frikänd fälls för överfallsvåldtäkt

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hovrätten river upp en tidigare friande dom från Göteborgs tingsrätt och fäller en man i 20-årsåldern för en överfallsvåldtäkt mot en kvinna hösten 2015 på en lekplats. Tingsrätten ansåg att kvinnan "var sur" på mannen och ville "sätta dit" honom men hovrätten dömer honom till 18 månaders fängelse och utvisning.

 

Våldtäkten ska ha genomförts i ett så kallat lektorn på en lekplats i närheten av Nordstan i Göteborg hösten 2015. Mannen och kvinnan kände inte varandra men hade börjat prata, sedan hade de promenerat tillsammans och kvinnan hade även lånat hans mobiltelefon.

När de kom till lekplatsen hade han plötsligt slitit tag i henne och knuffat in henne i ett lektorn där han hade dragit sönder hennes kläder och genomfört ett samlag med henne mot hennes vilja.

Efteråt hade kvinnan ringt till SOS Alarm och samtidigt följt efter mannen. Polisen kunde därför gripa honom.

Hotat att anmäla honom
Mannen nekade i polisförhören till att ha haft samlag med kvinnan men vid tingsrättsförhandlingarna hävdade han att parterna haft samlag på kvinnans initiativ. Enligt mannen hade hon sedan försökt tvinga av honom hans mobiltelefon genom att hota med att anmäla honom för våldtäkt.

Tingsrätten ansåg den omständigheten att kvinnan hade följt efter mannen efter händelsen tydde på att "hon var sur på honom eftersom hon inte fick mobilen och ville sätta dit honom för det".

Påverkad av heroin
Tingsrätten konstaterade också att kvinnan hade varit påverkad av heroin, i behov av pengar och varit "inne i en aktiv missbruksperiod". Hon framstod också enligt tingsrätten som den fysiskt starkare av de båda.

Att mannen först i tingsrätten medgett samlag eftersom han inte vågat berätta detta för polisen var enligt tingsrätten inte konstigt eftersom "han kommer från ett annat land med en annan kultur där erfarenheterna av polisen kan vara mindre positiva". Mannen friades därför. Två av rättens ledamöter var dock skiljaktiga och ville fälla för våldtäkt.

Kunde inte försvara sig
Men hovrätten för Västra Sverige river upp domen och dömer mannen till 18 månaders fängelse för våldtäkt.

Hovrätten anser tvärtemot tingsrätten att det faktum kvinnan trots sitt missbruk följt efter mannen, sett till att han gripits och därefter underkastat sig en gynundersökning talar för att hon utsatts för ett övergrepp. Kvinnans narkotikapåverkan innebar enligt hovrätten att hon "måste ha haft svårigheter att försvara sig" även om hon varit kraftigare byggd än mannen.

Kvinnans uppgifter hade enligt hovrätten dessutom varit konsekventa och hade stöd av DNA-bevisning. 

Övertygande teknisk bevisning
Hovrätten kommenterar också att mannen först i domstol medgett att han och kvinnan haft samlag, efter att åklagaren lagt fram sin bevisning. Detta trots att han även tidigare konfronterats med "övertygande teknisk motbevisning i form av resultat av DNA-undersökningar".

Mannens förhållningssätt under förundersökningen och rättegången ger enligt hovrätten intryck av att han har "försökt anpassa sina uppgifter utifrån det då rådande bevisläget". Hans trovärdighet kan därför "starkt ifrågasättas", anser rätten som också konstaterar att det är "mindre sannolikt" att kvinnan skulle ha gjort en falsk våldtäktsanmälan bara för att hon inte fått mannens mobiltelefon.

Karaktären av överfallsvåldtäkt
Hovrättens slutsats är att kvinnans version ska läggas till grund för bedömningen och mannen ska därför dömas för våldtäkt. Att det har handlat om ett angrepp kvällstid mot en narkotikapåverkad person och att brottet haft karaktären av en överfallsvåldtäkt är försvårande och motiverar enligt hovrätten ett straffvärde på två och ett halvt års fängelse.

Mannen var samtidigt bara 19 år vid gärningstillfället och ska nu utvisas från Sverige på grund av våldtäkten. Påföljden bestäms med hänsyn till detta till 18 månaders fängelse, samtidigt som mannen förbjuds att återvända till Sverige i tio års tid.

Kvinnan avled före hovrättens dom men mannen ska betala 100 000 kronor i skadestånd till hennes dödsbo.

 

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt