Skip to content

Dan Eliasson får sparken som rikspolischef - "jag hade gärna fortsatt"

Rikspolischefen Dan Eliasson blir ny generaldirektör för MSB. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen har idag beslutat att utse Dan Eliasson till ny generaldirektör för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Han tillträder tjänsten om en dryg månad och slutar därmed som rikspolischef.

 

- Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag, säger Dan Eliasson.

Dan Eliasson, jurist och tidigare socialdemokratisk statssekreterare vid Justitiedepartementet, blev rikspolischef när den stora omorganisationen av Polismyndigheten sjösattes den 1 januari 2015. 

Regeringen skriver i ett pressmeddelande:

"Dan Eliasson är en av de mest erfarna myndighetscheferna i statsförvaltningen, och han har tidigare varit generaldirektör för Migrationsverket och Försäkringskassan."

"Tuffa år"
Sedan Dan Eliasson tog över som rikspolischef har han fått mycket hård kritik från allmänheten, politiker och anställda för sitt sätt att sköta polisen och för Polismyndighetens sviktande resultat.

- Det har varit några tuffa år, men nu har omorganisationen slutförts. Vi har klarat av svåra operativa utmaningar som flyktingkrisen och terrordådet på Drottninggatan. En lönemässig uppvärdering av polisyrket har startat. Den negativa trenden för utredningsresultaten har brutits, säger Dan Eliasson. 

Polismyndigheten kommer tillfälligt att ledas av Mats Löfving som ställföreträdande rikspolischef och chef för polisens Nationella operativa avdelning Noa.

Slutar om två veckor
Dan Eliasson gör sin sista arbetsdag som rikspolischef 15 februari och tillträder tjänsten som generaldirektör på MSB den 5 mars.

MSB arbetar bland annat skydd mot olyckor, med krisberedskap och återuppbyggnaden av det civila försvaret. Myndigheten har sitt säte i Karlstad.

"Välkommen Dan Eliasson"
Den nuvarande vikarierande generaldirektör Nils Svartz blir kvar i myndighetsledningen fram till den 1 juni för att stötta i introduktionen i myndigheten.

- Jag välkomnar Dan Eliasson till statens finaste generaldirektörsjobb, säger Nils Svartz.

- Jag hade förmånen att jobba med Dan i Justitiedepartementet och har också haft många täta och goda kontakter med polisen och med Dan personligen under min tid vid MSB.

 

 

 

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt