Skip to content

"Barn ska inte vara gifta i Sverige" - nyanlända ska få särskild information om svenska lagar

Foto: Prakash Hatvalne/TT

Socialstyrelsen håller på att ta fram ett infor-mationsmaterial till nyanlända barn och föräldrar om de lagar och den praxis som gäller i Sverige när det gäller förbud mot barn- och tvångs-äktenskap. Den nya vägledning planeras vara färdig i mars.

 

Socialstyrelsen presenterade i slutet av förra året en rapport om barnäktenskap och den situation när barn kommer till Sverige och uppges vara gifta.

Rapporten hade tagits fram på uppdrag av regeringen och fokuserade på hur socialtjänsten hanterar ärenden när nyanlända barn uppges ha ingått äktenskap utomlands.

- Barn i Sverige ska inte vara gifta, betraktas som gifta eller behandlas som gifta. Barnäktenskap är ett sätt att begränsa flickors sexualitet och frihet. Jämställdhet ska gälla alla, sa jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) när rapporten presenterades.

Rapporten innehåller huvudsakligen en analys av socialtjänstens handläggning i ärendena och tanken är nu att rapporten ska utgöra vägledning för likartade ärenden.

Rapporten kommer också att ligga till grund för det informationsmaterial som Socialstyrelsen nu arbetar med - en vägledning som riktar sig till bland annat nyanlända barn och föräldrar med information om de lagar och den praxis som gäller i Sverige och olika myndigheters ansvar och funktion på området.

Socialstyrelsen planerar att publicera vägledningen i mars i år.

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt