Skip to content

"Barn ska inte vara gifta i Sverige" - nyanlända ska få särskild information om svenska lagar

Foto: Prakash Hatvalne/TT

Socialstyrelsen håller på att ta fram ett infor-mationsmaterial till nyanlända barn och föräldrar om de lagar och den praxis som gäller i Sverige när det gäller förbud mot barn- och tvångs-äktenskap. Den nya vägledning planeras vara färdig i mars.

 

Socialstyrelsen presenterade i slutet av förra året en rapport om barnäktenskap och den situation när barn kommer till Sverige och uppges vara gifta.

Rapporten hade tagits fram på uppdrag av regeringen och fokuserade på hur socialtjänsten hanterar ärenden när nyanlända barn uppges ha ingått äktenskap utomlands.

- Barn i Sverige ska inte vara gifta, betraktas som gifta eller behandlas som gifta. Barnäktenskap är ett sätt att begränsa flickors sexualitet och frihet. Jämställdhet ska gälla alla, sa jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) när rapporten presenterades.

Rapporten innehåller huvudsakligen en analys av socialtjänstens handläggning i ärendena och tanken är nu att rapporten ska utgöra vägledning för likartade ärenden.

Rapporten kommer också att ligga till grund för det informationsmaterial som Socialstyrelsen nu arbetar med - en vägledning som riktar sig till bland annat nyanlända barn och föräldrar med information om de lagar och den praxis som gäller i Sverige och olika myndigheters ansvar och funktion på området.

Socialstyrelsen planerar att publicera vägledningen i mars i år.

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

4 comments

Är inte barn- och tvångsäktenskap förbjudet i lagen? Var behövs då vägledning?

När kommer det handläggning av månggiften? När kommer det handledning för stympning av kvinnor ocn barn? När blir det vedergällning för hedrande avrättningar?

Det var bättre förr när det var mindre skit i lednigarna.

Hoppsan. Mångkultur var visst lite mer än mat, musik hopp och lek... Det finns tydligen flera skäl att se över mångfaldens sk förträfflighet, tex hedersvåld, könsstympning, bostads och arbetstillgång, kvinnosyn/frid mm. Behov av "Vägledning" finns bara om ett system alt. integration initialt är defekt.
Att man vaknar först nu (under galgen) är väl på sätt och vis ett sundhetstecken, men frågan är om det inte är i elfte timmen.
I de fall avarter i beteende är religiöst betingade kan det bli problematiskt att genomföra åtgärder med hänvisning till den självdestruktiva och vantolkade religionsfriheten.
Polygami är en företeelse som riskerar att krocka med lagstiftning och den likaså lagstiftade religions/trosfriheten.
Denna tes förekommer ju i många religioner, men det är väl företrädesvis Isl. som praktiserar den i moderna civilisationer. Försörjningsplikten i konstruktionen är ju så att säga lättare att uppfylla i bidragsgenerösa och naiva samhällssystem som tex ankdammen Sverige. http://www.varldenidag.se/nyheter/polygam-fick-tre-lagenheter-i-nacka/repqis!myw2rZFBD6lE7TcFQ8LySg/

Ibland blir man så vansinnigt irriterad på invandringspolitiken. Först nu ska man börja informera nykomlingar om något så grundläggande som att barnäktenskap inte är ok i sverige.

Jag undrar hur mycket problem vi hade kunnat undvika om man från början ställt krav och varit tydlig om vad som gäller i sverige. Till exempel om man från början gjort klart att vi inte accepterar något hedersvåld, inget klanväsen, inga barnäktenskap, ingen terrorism, inget kvinnoförtryck och att alla gamla konflikter mellan folkgrupper och stammar strikt måste lämnas utanför landet. Att vi förväntar oss att alla lär sig svenska, skaffar sig ett jobb och följer svenska lagar och regler även och i synnerhet när de strider mot religösa eller kulturella regler. Att det inte är acceptabelt att bosätta sig i etniska enklaver med landsmän.
Om vi förklarat kraven, frågat om de fortfarande vill ha uppehållstillstånd trots detta och därefter vänligt men bestämt avvisat de som inte vill följa kraven.

Kort sagt, om våra ledare inte fastnat i ett vulgärt tycka-synd-om tänk och istället funderat på hur vi vill att det ska bli EFTER att de söta, brunögda unga männen fått asyl.

Alltsedan 60-talet har talats om att information ska lösa problem med olika typer av brottslighet
Nu är det dags för multikulti tydligen. Resultatet lär bli lika klent som tidigare och någon uppföljning av projektet lär det inte bli.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.