Skip to content

Anmälningar om sexbrott fortsätter öka - ny statistik från Brå

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Antalet anmälda våldtäkter ökade med tio procent till 7 230 brott under förra året. Det visar Brottsförebyggande rådets preliminära siffror. Även antalet anmälda lägenhetsinbrott, smitningar från trafikolyckor och datorbedrägerier ökade.

 

Brottsförebyggande rådets preliminära statistiken över anmälda brott år 2017 visar att antalet anmälda brott uppgick till knappt 1,51 miljoner, vilket är drygt 4 000 fler anmälda brott jämfört med 2016.

Ökat antal våldtäkter
Antalet anmälda våldtäkter ökade med tio procent till 7 230 brott, antalet anmälda brott om sexuellt tvång och utnyttjande med mera ökade med sju procent till 1 330 och antalet anmälda brott om sexuellt ofredande ökade med tre procent till 10 800 brott.

Andra brottstyper som ökade när det gäller anmälningar var bland annat smitning från trafikolycka, datorbedrägerier, narkotikainnehav och skadegörelse som inte omfattar klotter.

Fler lägenhetsinbrott
Även antalet anmälda bostadsinbrott ökade med tre procent till 22 500 anmälda brott. Bakom ökningen stod lägenhetsinbrotten, som ökade med nio procent till 8 780 brott.

Det nya brottet olovlig identitetsanvändning gav också utslag i statistiken med cirka 10 200 brott under ett halvårs tid. Även personrånen ökade.

Samtidigt minskade antalet bankrån, bedrägerier med bluffakturor, fickstölder och butiksstölder samt anmälningar om misshandel och ofredande.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

7 comments

Ja anmälningarna om påstådda våldtäkter kommer absoluta att öka ja, i takt med att lagstiftningen utvidgas, men det innebär egentligen inte att förövare och gärningsmän ökar som en aktie varje år. Det är inte gärningsmännen som blir fler, utan bredden på begreppet och smidigheten att anmäla oavsett om så brott skett eller ej. Det BRÅ aldrig pratar om eller kanske har någon hum om är hur många av de antal anmälningar som medvetet eller omedvetet är falska alternativet helt obefogade, där det bara gjorts en anmälan av helt andra skäl än att brott skall ha begåtts. Då det kommer till den typen av mål och anmälningar så krävs det inte mer än en berättelse per telefon för att en anmälan skall upprättas. Det krävs inte att polis och åklagare behöver några direkta skador, teknisk bevisning eller mycket annat som krävs i precis alla andra typer av anmälningar om påstådda brott.

Thomas, jag räknar med att din kommentar att försvinna inom kort, då den inte hör hemma här varken till ämnet eller på annat sätt. Återigen så kan du aldrig jämföra andra typ av anmälningar eller påstådda brott som när det kommer till sexualfall. I precis alla andra fall stämmer säkert ökningarna hos BRÅ då det finns grund och belägg för ökningarna. Låt säga att polisen finner 100 skilda saboterade bilar vid 100 olika tillfällen, där det gjorts 100 anmälningar, fast ingen gripits. Då kan man konstatera att brott har begåtts med fullständig säkerhet i samtliga anmälningar oavsett om någon eller några grips eller ej. Har polisen funnit 100 människor som bragds om livet, men ej funnit gärningsmän, så kan man också även här med säkerhet konstatera att brott har begåtts och att antalet anmälningar är helt befogade och i linje med just antalet olösta brott, oavsett om någon grips eller ej. Då det kommer till specifikt sexualfall (bortsett ifrån överfall), så handlar det oftast endast om en anmälan som endast inkluderar en berättelse utan någon som helst annan bevisning, och handlar oftast om smådetaljer, i vad som sagts eller gjorts, eller vad parterna minns. Det finns inget att ta på, inga bevis alls. Detta i kombination med det antalet ökade falska anmälningar som gjorts senaste åren, är det inte svårt att konstatera att i de anmälningar som görs och som läggs ned , kan man inte ha som utgångspunkt att brott måste ha begåtts, som sagt just då det kommer till dessa typer av anmälningar, då det oftast bara är berättelser som oftast saknar någon annan grund. Då får man tyvärr utgå ifrån det sunda förnuftet att anmälningarna är en blandning och en mix av även obefogade medvetet som omedvetet falska anmälningar. Även 10 000 män skulle kunna ringa och göra anmälningar, som skulle kunna pryda BRÅs statistik och öka upp själva anmälningarna. Det skulle däremot inte betyda att 10 000 män blivit våldtagna. Så är det ju!

Anmälda sexbrott innebär ju inte att det utförts fler brott. Meetoo-rörelsen har sannerligen fått många gamla "händelser" till att vakna till liv och bli våldtäkter!

Marcus, ja Meetoo är ju en kampanj för att öka trycket att anmäla anmäla anmäla inför kommande samtyckeslagstiftning. Detta trots att de anmälningar som redan görs idag inte ens håller mottot till åtal, med dess vaga stödbevis, och i många fall inga bevis alls. Då kan man undra vart de vill komma någonstans med att öka upp de kvalitetslösa anmälningarna ännu mer? Det är ju på så vis att stollarna Stefan Löfven och Morgan Johansson inte vet bättre eller har forskat djupare inom området mer än att de för ett par år sedan, tittade på siffrorna över nedlagda anmälningar hos BRÅ och antalet fällande domar, (ungefär som en revisor som bara stirrar på siffror) och därefter fått för sig att anmälningarna och fällande domarna behöver öka. Trasslet började därifrån och sedan har de lagt upp det för att det skall bli så. Sedan har de många kvinnliga kollegor som arbetar under dom, som inte heller har den blekaste aning om hur verkligheten ser ut. Så det är klart att de trummar vidare på deras melodi, oavsett om jurister försöka visa stoppskylten. Sådana som dom förstår inte förrän det svämmar över med oskyldiga, och tydligen måste först så ske. Därför kommer det ta ungefär 10-15 år innan man är där. Ibland måste ett problem lysa och bli synlig för alla för att något skall ske. Just nu är oskyldigt dömda inte så synligt för alla, det vill säga för allmänheten och politiker. Särskilt också då domstolarna oftast inte talar om dom, och dessutom som HD gömmer undan dom.

#metoo avlastar domstolarna men advokaterna får desto mer att göra. Jag vet en som har häcken full. Jag tycker Lasse Kronér ska fortsätta med programmet ge smarta femteklassarna. Hur smart är den där som försökte sätta honom på pottkanten? Hur mycket är hennes anklagelser värda? På en skala.

#metoo two Hur går det för den kände komikern? Han har inte synts till på ett tag.

Efter stoppade kampanjen: Heberleins bok om våldtäkter blir verklighet

https://www.svt.se/kultur/bok/efter-stoppade-kampanjen-heberleins-bok-om...

Kommentarer överflödiga ....

TV4+SVT+SR har anmälts till granskningsnämnden av MT

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.