Skip to content

Ändrad föräldraförsäkring till våren - "stjärnfamiljer" får samma villkor som andra

Foto: Janerik Henriksson/TT

"Stjärnfamiljer" ska få samma villkor som bio-logiska föräldrar när det gäller föräldrapenning. Nu har förslaget skickats på snabbremiss för att regeringen ska kunna lämna ett lagförslag redan i vår.

 

En förälders sambo ska likställas med en förälder vid uttag av föräldrapenning. Det vill regeringen som därför skickar förslaget på snabbremiss för att kunna lägga ett lagförslag redan till våren.

Ökade möjligheter för alla
Syftet är att öppna upp för att fler än i dag ska kunna ta ut föräldrapenning för barn som lever i så kallade "stjärnfamiljer" som omfattar till exempel regnbågsföräldrar och bonusföräldrar.

- Alla familjer ser inte likadana ut, vi vill se en ökad flexibilitet även för de som inte lever i en kärnfamilj, säger socialminister Annika Strandhäll i en presskommentar.

Fler familjer ska dela dagar
Regeringen skickar även ytterligare ett förslag på snabbremiss och det är frågan om att reservera pappadagar. Regeringen vill att detta ska gälla även för familjer med låga inkomster.

Dessa dagar är inte reserverade idag, vilket gör att de föräldrar som saknar SGI eller har en mycket låg SGI kan överföra dagarna mellan varandra.

Nya åldersgränser
Resten av betänkandet "Utredningen om en modern föräldraförsäkring" går på remiss i vanlig takt. Betänkandet innehåller förslag om nya åldersgränser och ny fördelning över tid.

390 dagar ges till barnets treårsdag, efter det ges 10 dagar per år tills barnet fyllt tio år.

Totalt reserveras fem månader per förälder. Det gör att en tredjedel av försäkringen är fortsatt fritt överförbar mellan föräldrarna.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt