Skip to content

Akilovs motiv: Ville stoppa Sverige från att motarbeta IS

Advokat Johan Eriksson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Rakhmat Akilov erkänner terroristbrott och medger att han ville ta livet av så många som möjligt. Motivet ska ha varit att "förmå Sverige att inte delta i koalitionen mot IS". Det säger Akilovs advokat Johan Eriksson.

 

Johan Eriksson höll idag presskonferens sedan åtal hade väckts mot hans klient Rakhmat Akilov.

Enligt Johan Eriksson har Akilov kört lastbilen på det sätt som åklagaren påstår. Han ska enligt advokaten ha velat "beröva ett stort antal människor livet" för att "förmå Sverige att inte delta i koalitionen mot IS".

Hemmagjord bomb
I lastbilen hade han med sig en hemmagjord bombanordning som började brinna men som inte exploderade när lastbilen körde in i Åhléns varuhus.

Motivet att stoppa Sverige från att motarbeta IS är anledningen till att Akilov erkänner fullt ut.

Men Akilov motsätter sig en livstidsdom och vill ha ett tidsbegränsat straff. Han accepterar om tingsrätten kommer fram till att han ska utvisas från Sverige.

Räknade med att dö
Johan Eriksson säger också att Akilov "har restriktioner som har varit hårdare än någon annan jag har företrätt" och att Akilov räknade med att han skulle bli ihjälskuten eller dö på något annat sätt under attacken. Därför hade han inte någon planerad flyktväg efter attentatet.

När det gäller detaljer kring attentatet kommer advokaten inte att gå in på det utan låta Akilov berätta själv i samband med rättegången.

Johan Eriksson bekräftade också under presskonferensen att han har fått ta emot mycket hat i sin roll som Akilovs försvarare och att det till stor del handlar om att hans uppdrag som försvarare blandas ihop med att han skulle försvara attentatet som sådant.

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt