Skip to content

"Utvecklingen går åt fel håll" - rikspolischefen vill se nya lösningar för att hantera ökad brottslighet

Rikspolischef Dan Eliasson och Mats Löfving, stf rikspolischef och chef för polisens nationella operativa avdelning. Foto: Maja Suslin/TT

Ökad brottslighet och fler angrepp på polisen visar att utvecklingen går år fel. Det konstaterar rikspolischef Dan Eliasson tillsammans med Mats Löfving, chefen för NOA. De vill bland annat se fortsatt tillgång till datalagring av mobilsamtal, strängare straff och ännu fler poliser.

 

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver rikspolischefen Dan Eliasson och chefen för polisens nationella operativa avdelning (NOA) Mats Löfving att "utvecklingen går åt fel håll" och att "den senaste tidens attacker har passerat alla gränser".

De syftar då i första hand på den grova brottslighetens utveckling och angreppen mot polisen men de lyfter också fram kriminaliteten bland ungdomar i gängmiljöer och det faktum att brottsligheten överlag ser ut att öka vad gäller till exempel sexualbrott, misshandel och bedrägerier.

"För lätt att komma undan"
De vill se vårdinsatser för att påverka unga kriminella eller strängare straff. "Det är för lätt för kriminella att komma undan i dag", skriver Eliasson och Löfving. Även hårdare straff för angrepp mot blåljuspersonal står på kravlistan.

För att komma åt den grövsta brottsligheten vill de se ökade möjligheter till kameraövervakning, fortsatt tillgång till teleoperatörernas datalagring av mobilsamtal och möjlighet till så kallad hemlig dataavläsning.

"Kraftfulla resursförstärkningar"
De vill också ha ännu mer pengar till fler poliser. "Det kommer att krävas kraftfulla resursförstärkningar för tiden efter 2020", skriver de i debattartikeln.

Samtidigt anser de att "hela samhället måste agera utifrån sina ansvarsområden". Det är alltså inte bara polisens ansvar. Enligt Eliasson och Löfving "krävs kraftfullare insatser för att få fler i arbete, förbättra skolresultaten, lyfta boendemiljöerna och mycket annat".

"1 jan skärps straffen"
Justitieminister Morgan Johansson har kommenterat debattartikeln på Twitter:
"Vi har skärpt straffen för bl a de grova våldsbrotten och de grövsta narkotikabrotten. 1 jan skärps straffen för grova vapenbrott och förslag kommer om bl a kameraövervakning, skärpt straff för mord och nya påföljder för unga."

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt