Skip to content

Trots kritiken - lagförslag om sexköp utomlands lämnas till Lagrådet

Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Emil Langvald/TT

Trots flertalet kritiska remissvar går regeringen vidare med planerna på att göra det straffbart att köpa sex utomlands. Idag skickas förslaget till Lagrådet och avsikten är att lagen ska träda i kraft första juli nästa år. 

 

- Att få stopp på den här människohandeln, vi talar ju om en sexuell slavhandel faktiskt, det har varit en av våra allra viktigaste prioriteringar, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Sveriges Radio.

- Detta är också ett vallöfte, något som vi drev redan i opposition och som vi nu levererar. 

"Ett oacceptabelt brott"
Som första land i världen införde Sverige, för snart 20 år sedan, en lag som kriminaliserar köp av sexuella tjänster.

Nu vill regeringen alltså ta ytterligare ett steg och göra det straffbart för svenska medborgare att köpa sex eller att försöka köpa sex utomlands.

"Det här är ett oacceptabelt brott oavsett var det sker någonstans", står det i den lagrådsremiss som klubbas idag.

Kritiserat förslag
Som Dagens Juridik tidigare rapporterat har dock lagförslaget mött kritik. Regeringens egen utredare avrådde till exempel från att läga fram ett sådant lagförslag.

Även Åklagarmyndigheten, Polismyndigheten och Advokatsamfundet har kritiserat förslaget mot bakgrund av att det är för få länder som har ett förbud mot sexköp vilket gör att det saknas en bred internationell samsyn i frågan.

"Enskilda länder måste gå före"
Morgan Johansson avfärdar invändningen om bristande internationell samsyn och menar att något land måste vara först. 

- För att det ska bli internationell samsyn, för att saker och ting ska förändras internationellt, så måste ibland enskilda länder gå före, säger han till SR. 

Oenighet bland partierna
Frågan om kriminalisering av sexköp utomlands är politiskt kontroversiell och motståndet i riksdagen stort. Sverigedemokraterna säger nej, liksom Liberalerna, Centerpartiet och Moderaterna. 

Kristdemokraterna har däremot beslutat att verka för att sexköpslagen ska gälla även utomlands - och öppnar för att rösta ja till förslaget, vilket skulle betyda att det kan få majoritet i riksdagen.

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

8 comments

Det ärju skrämmande vad svenska politiker håller på med. Att kriminalisera barnvåldtäkt över hela världen, vilket är bra men har varit helt effektlöst, är helt annorlunda än kriminalisering av det slag som nu föreslås.

Vilken rätt har Sverige att bestämma vad svenskar gör utomlands? Vad skulle vi tycka om andra länder kriminaliserade t.ex. homosexualitet för deras medborgare över hela världen och de om 'brottet' begicks i Sverige skulle vi då lämna ut dem? Korkat.

I England är det ju t.ex. brottsligt att sprida filmer med stimulerade, verklighetstrogna, våldtäkter. Ska England nu börja lagföra folk över hela världen för att de har gjort sådana filmer?

I många muslimska länder är det dödsstraff på att 'skända' profeten Muhammed. Ska vi tillåta de länderna att straffa sådana 'brott' på svensk mark och mot deras medborgare som bor här?

Jagär tekniskt sett svensk medborgare fastän jag är bosatt i ett land där sexköp är lagligt. Ska jag nu behöva vara rädd för att köpa sex (nu gör jag inte det men principiellt kan jag) för att jag kan bli lagförd i Sverige?

En utmärkt idé!

Jag föreslår att Fridolins regering genast söker samband med EU-bröderna Polen och Malta. Därmed kan deras absoluta abortförbud även omfattas av straffbarhet i Sverige!

Hur ska man göra med svenska torskar som köper sex i de länder där det är lagligt och dessutom en skatteintäkt för staten i fråga?

Det står i artikeln. De skall straffas. Polisen på Herbertstrasse lär inte spana på svenska "Freier" men om svensken filmar eller tar foton, som terrorister gjort, kan han falla på eget grepp.

Mer intressant lär det bli om Polen inför förbud för aborter i Sverige. Skall den svenska polisen då biträda den polska?

I ett av länderna i Asien,tror att det vara Thailand, så skapades en telefonlinje där turister kunde ange sina landsfränder för misstänkta sexköp.Linjen fick 2-3 samtal under två års tid.
Samma gäller de två svenska poliser som var stationerade i Thailand för att bekämpa svenska torskars sexköp-de satt i princip arbetslösa pga lagföringsproblem.

Ett samhälle som styrs av politikers sexualmoral är knappast demokratiskt fullt ut.Denna maktfullkomliga lilla man till Justitieminister bör tänka på att EU bygger på att ha tillgång till de tjänster som finns i andra länder.Ett EU-land kan knappast ha rätt att stifta en lag som bryter fritt utbyte av tjänster.I det här fallet Tyskland och Nederländerna

Ett oacceptabelt brott?En frivillig sexköpsuppgörelse mellan myndiga personer bör vara tillåtet i Sverige.Och dessutom kan en sådan lag omöjligen efterlevas.7 miljoner sexköp i Sverige om året.7 tusen lagförs.Medborgare bryr sig inte statens morallagar.Även när homosexualitet var straffbart i Sverige hade homosexuella sex ända med varandra.Det har äldre berättat för mig

Man häpnar över den låga juridiska nivån på regeringskansliet. Mycket sällan det kommer något gediget och genomtänkt därifrån längre! De måste höja antagningskraven väsentligt annars riskeras att vi får lagar som ingen respekterar.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.