Skip to content

Tre procent av hatbrotten har antisemitiska motiv - Brå:s siffror visar en minskning

Endast tre procent av alla hatbrott som Brottsförebyggande rådet kartlagt innehöll förra året antisemitiska motiv. Samtidigt har antalet hatbrott i anslutning till asylboenden ökat kraftigt.

 

De kategorier av hatbrott som minskade mest i mätningen över 2016 hade antisemitiska och antiromska hatbrottsmotiv. Endast tre procent av alla hatbrott som Brottsförebyggande rådet (Brå) kartlagt innehöll antisemitiska motiv. Men vad minskiningen beror på är oklart. 

Ökat antal brott kopplade till asylboenden
Anmälda hatbrott i anslutning till asylboenden har däremot ökat kraftigt. Förra året ägde sex procent av brotten med främlingsfientliga och antireligiösa motiv rum på eller i anslutning till asylboenden, vilket är en ökning med fem procent sedan 2014.

Enligt den Nationella trygghetsundersökningen för 2016 utsattes 145 000 människor i Sverige för 255 000 främlingsfientliga hatbrott under 2015.

Svårt att mäta hatbrott
Enligt Brå är mätningen av hatbrott problematisk då anmälningsstatistiken inte ger en tillförlitlig bild av den faktiska lägesbilden. Polisen har inte heller någon brottskod för hatbrott när de mottar en anmälan, vilket gör statistiken godtycklig.Trots det menar Brå att denna forskning är viktig. 

 

Läs rapporten här

 


  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

7 comments

Vad är hatbrott? Finns det hatbrott? Finns ordet hatbrott med i lagboken? Finns ordet hat med i lagboken? Varför finns det ingen brottskod för hatbrott? Kan det vara för att det inte är ett brott att hata? Vad är det för lagvrängare som finns på Brottsförebyggande rådet? BRÅ ska förebygga brott - inte hitta på nya. Vad är det för lagvrängare som skriver här på Dagens Juridik? DJ borde befrias från nysvenska och fikonspråk.

Att skrika "svennehora" till en etnisk svensk dam i 60årsåldern, Och inom ett dygn få inristat två hakkors i lacken på SIN bil, Det borde väl klassas som ett hatbrott?
Det enda damen gjorde fel var att bo i "fel" område.

Du glömmer att det finns det "goda hatet" och det "onda" !

Det onda hatet är det som jag utsätter andra för. Och det goda hatet är det som Juridikfronten och andra ledande jurister riktar mot mig och andra som tycker och tänker fel. Eller var det tvärtom?

http://www.dagensjuridik.se/2017/12/kan-bli-fritt-fram-publicera-hat-och...

Brå´s har blivit en politisk institution och dess presstjänst och talespersoner är gravt plakatpolitiska och har uppenbara motiv att ge sig själva tolkningsföreträde över sina egna siffror som motsäger allt de påstår publikt.

När det handlar om våldtäkters ökning beror det enl. dessa på att anmälningsbenägenheten ökat, att nya lagrum påverkat statistiken och att minsann även svenska män våldtar. Trots att vi vet att en våldtäkt i hög grad är ett hatbrott mot i synnerhet europeiska kvinnor.
Samma resonemang gäller även övriga gärningar som även dessa motsägs av den egna statistiken. http://statistik.bra.se/solwebb/action/index Inte ens en tillförlitlig rapport/sammanställning av 4000 lagakraftvunna domar, https://pjjonasson.files.wordpress.com/2017/10/sexualbrottslighet_bland_...
duger som bevis på att gärningsmannaprofilen är identifierad och att åtgärder bör sättas in baserat på dessa fakta. Om nu Brå var intresserade av att få fram adekvata underlag hade de givetvis använt båda metoderna och gjort ett överslag mellan dessa i alla brottskategorier. Men ingen vill eftersom sanningen då skulle bli för penibel.

"Trots att vi vet att en våldtäkt i hög grad är ett hatbrott mot i synnerhet europeiska kvinnor"? Känner rent spontant att det krävs mer än en privatpersons "studie" och din personliga åsikt för att vi ska "veta att våldtäkt i hög grad är ett hatbrott mot mot i synnerhet europeiska kvinnor". Hur tänkte du när du skrev den meningen? Utveckla gärna. Kan det i själva verket vara så att du inte vet? Eller att det bara är du och dina kompisar i arga, stängda grupper på Facebook som "vet"?

Främlingsfientlighet MELLAN invandrargrupper är sannolikt avsevärt vanligare än ursprungsinvånarnas mot nyanlända. Man vill ju numera gärna ha det till det sistnämnda, eftersom det passar bäst i media och i plakatpolitiken, men om antisemitiska brott har minskat beror väl till stor del på att tex judarna flytt från det mångkulturella haveriet malmö.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.