Skip to content

Så vill regeringen stoppa att människor tvingas tigga - lagrådet granskar nytt förslag

Foto: Berit Roald/NTB/TT

Regeringen vill skärpa lagen för att komma åt problemet med att människor utnyttjas i tiggeri. Ett nytt brott ska införas, "människoexploatering", samtidigt som straffen för andra brott skärps.

 

För att komma åt problematiken med människor som tvingas att tigga under slavliknande former vidgar nu regeringen vilka handlingar som ska vara kriminella med ett nytt brott som rubriceras som "människoexploatering". 

"Fyller två luckor"
Det nya brottet ska enligt justitieminister Morgan Johansson täppa till två stycken luckor i lagstiftningen. 

- Det ena är den situation där man tjänar pengar på andras tiggeri, den täcks i dag inte av de vanliga människohandelsreglerna. Den andra är att man utnyttjar människor i arbete under helt orimliga villkor, säger han i en presskommentar.

Rejäla straff
Han framhäver att straffskalan blir "rejäl". Straffet för människoexploatering ska vara fängelse i högst fyra år. Grova brott ska kunna ge fängelse i lägst två och högst tio år.

Regeringen skärper också straffen för människohandel och koppleri. Minimistraffet för människohandel höjs till fängelse i sex månader, och maxstraffet för grovt koppleri höjs till fängelse i tio år.

Unga personer
Skyddet för barn som utnyttjas stärks också. Det ska räcka med att gärningsmannen borde ha förstått att barnet inte fyllt arton år. Genom detta vill regeringen kunna "fånga in fler" av de som ägnar sig åt att "handla med" mycket unga personer.

Lagändringarna ska närmast granskas av lagrådet och de föreslås kunna träda i kraft till sommaren.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt