Skip to content

Så vill regeringen stoppa att människor tvingas tigga - lagrådet granskar nytt förslag

Foto: Berit Roald/NTB/TT

Regeringen vill skärpa lagen för att komma åt problemet med att människor utnyttjas i tiggeri. Ett nytt brott ska införas, "människoexploatering", samtidigt som straffen för andra brott skärps.

 

För att komma åt problematiken med människor som tvingas att tigga under slavliknande former vidgar nu regeringen vilka handlingar som ska vara kriminella med ett nytt brott som rubriceras som "människoexploatering". 

"Fyller två luckor"
Det nya brottet ska enligt justitieminister Morgan Johansson täppa till två stycken luckor i lagstiftningen. 

- Det ena är den situation där man tjänar pengar på andras tiggeri, den täcks i dag inte av de vanliga människohandelsreglerna. Den andra är att man utnyttjar människor i arbete under helt orimliga villkor, säger han i en presskommentar.

Rejäla straff
Han framhäver att straffskalan blir "rejäl". Straffet för människoexploatering ska vara fängelse i högst fyra år. Grova brott ska kunna ge fängelse i lägst två och högst tio år.

Regeringen skärper också straffen för människohandel och koppleri. Minimistraffet för människohandel höjs till fängelse i sex månader, och maxstraffet för grovt koppleri höjs till fängelse i tio år.

Unga personer
Skyddet för barn som utnyttjas stärks också. Det ska räcka med att gärningsmannen borde ha förstått att barnet inte fyllt arton år. Genom detta vill regeringen kunna "fånga in fler" av de som ägnar sig åt att "handla med" mycket unga personer.

Lagändringarna ska närmast granskas av lagrådet och de föreslås kunna träda i kraft till sommaren.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

2 comments

Regeringen iver att lagstifta mot diverse egenhändigt skapade företeelser i samhället börjar likna ett lapp-täcke och allt till ingen nytta,bortsett från"signaleffekten" eftersom risken att åka fast är näst intill försumbar.

Lite småduttande här och där eftersom man inte vågar ta ett samlat grepp och lösa problemet på riktigt, dvs. förbjuda tiggeriet som man gjort i tex. Rumänien. Ett tydligt exempel på våra politikers oförmåga att lösa allvarliga samhällsproblem. Även oppositionen, som i övrigt skött nästan exemplariskt under mandatperioden med våra vänner i Moderaterna i spetsen, fegar ur trots att det finns en majoritet i Riksdagen. Trots att regeringen och alla andra nu vet att tiggeriet till stora delar är organiserat, och att folk i många fall mer eller mindre tvingas att tigga, vilket uppdagats inte minst genom flera fällande domar nyligen. Inget politiskt parti är för att människor ska tvingas sitta på knä och tigga utanför butikerna. Genom de fällande domarna bör medvetenheten om människors utsatthet ha ökat högst avsevärt. Pengarna hamnar till övervägande delen hos dem som organiserar tiggeriet. Så det handlar i många fall om människohandel, modern slavhandel. Så de som ger pengar medverkar till och gynnar i vissa fall den kriminella världen. På så sätt medverkar man till att detta kan fortgå år efter år. Problemet har vuxit och urartat så den enda lösningen som återstår är att lägga ett förslag om ett nationellt tiggeriförbud i Riksdagen och för en gångs skull låta ledamöterna rösta helt fritt. Sossarna behöver ta en diskussion i partiet och med Miljöpartiet och Moderaterna behöver prata med Centern så att låsningen, beröringsskräcken och handlingsförlamningen i frågan kan upphöra.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.