Skip to content

Polisens jakt på våldtäktsmän på färja kritiseras - kvarhållandet av 500 män var olagligt

Värtahamnen i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter en misstänkt våldtäkt under en "studentkryssning" förra våren höll polisen kvar 500 unga män i jakten på förövarna. Nu kritiserar Justitieombudsmannen polisens agerande och konstaterar att det var olagligt. Men JO efterlyser samtidigt en lagstiftning som ger polisen bättre möjligheter.

 

Det var den 30 mars 2016 som flera polispatruller beordrades till Värtahamnen i Stockholm med anledning av en misstänkt grov våldtäkt ombord på en av Silja Lines passagerarfärjor. När färjan hade anlänt till hamnen fattade en polisinspektör beslut om att samtliga manliga passagerare skulle genomgå en så kallad "kroppsbesiktning" i enlighet med bestämmelser i rättegångsbalken.

500 män hölls kvar
Därefter fick alla kvinnor lämna färjan medan cirka 500 manliga passagerare hölls kvar. Dessa fick därefter en och en placera sig framför en glasruta med tonat glas i det så kallade "tullfiltret" för att det kvinnliga offret skulle försöka identifiera de misstänkta förövarna från andra sidan av glaset.

Kvinnan kunde dock inte peka ut någon. Tre misstänkta män greps i stället ombord på färjan. Fyra män åtalades senare och frikändes av tingsrätten. 

Alla kunde inte misstänkas
En av de män som befann sig på färjan anmälde polisen till Justitieombudsmannen (JO) och ifrågasatte kvarhållandet av honom.

Enligt JO Cecilia Renfors är det "uppenbart att samtliga manliga passagerare inte kunde misstänkas för våldtäkten". Det fanns därför inte förutsättningar att besluta om kroppsbesiktning av dem.

JO konstaterar också att åtgärden att låta målsäganden iaktta männen genom en glasruta "inte kan anses utgöra en kroppsbesiktning i rättegångsbalkens mening". Det har enligt JO inte heller funnits något annat lagstöd för att hålla kvar de cirka 500 männen ombord på färjan.

Inte acceptabelt
"Det inte är acceptabelt att polisen har vidtagit en åtgärd som saknat stöd i lag och fått till följd att ett stort antal personer fått sin rörelsefrihet inskränkt", skriver JO i sitt beslut.

Polismyndigheten i Stockholm kritiseras också för att det beslut som fattades inte dokumenterades.

Behövs ny lagstiftning
Men JO konstarerar också att det "kan finnas behov av bestämmelser som ger polisen möjlighet att i en brottsutredning hålla kvar personer på en viss plats i andra situationer än som följer av den lagstiftning som finns i dag".

Mot denna bakgrund lämnas beslutet även till Justitiedepartementet.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt