Skip to content

Polis och psykolog anmäler SVT:s "Fallet Kevin" till granskningsnämnden

Spaningsledaren Rolf Sandberg. Foto: Linn Malmén / TT

Dokumentären som avslöjade brister i förundersökningen i det så kallade "Kevinfallet" anmäls till Granskningsnämnden för Radio och TV.  

 

Bakom anmälan står dåvarande spaningsledaren Rolf Sandberg och psykologiprofessorn Sven Å Christianson.

Enligt anmälan strider dokumentären mot det krav på opartiskhet och saklighet som gäller för SVT enligt dess sändningstillstånd.

Ombud för Rolf Sandberg och Sven Å Christianson är före detta justitiekanslern Göran Lambertz och advokaten Claes Borgström.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

4 comments

Man ska egentligen inte låta sig förvånas för den anmälande trion har ju hittills inte imponerat med något större omdöme. Är det någon som brustit i saklighet och opartiskhet så är det väl Sandberg och den minnesprofessor vars namn jag inte ens vill skriva. När det bästa rådet egentligen är att ligga still och inte riva upp alltför mycket damm gör de precis tvärtom. Advokat Borgström borde nog ha avrått från detta men det kanske är svårt att neka ”kompisarna från Quickfallen” den hjälp de begär.
Sandberg är ju bara en sparv i denna tranedans och förstår nog inte bättre.
Ska bli spännande att se om detta kan sluta på mer än ett sätt men men…
kollegiala och kamratliga relationer har ju tidigare fått avgörande inflytande på olika beslut.

Anmälan gjordes i juli enligt NWT. Kan vara värt att erinra mot bakgrund av GRN:s sexmånadersregel. Att de sedan kommer förlora är ställt utom rimligt tvivel, GRN är ett lika stort skämt som Fallet Kevin.

Det är bara att hoppas att GRN tillbakavisar deras anmälan. Grundkonceptet som de båda så tydligt drivit är mycket osmakligt och osakligt. Det intrycket kan inte deras klagomål förändra, oavsett att det förstås ofta går att klaga på detaljer för alla som vill det. Men man bör inte tillåtas att fälla barn med otillräckligt evidensbaserade förhörsmetoder som närmast liknar utstuderad psykisk tortyr. Det vi vet är att en torterare vanligen lyckas plantera sitt eget uppsåt snarare än avslöja sanningen. Det gäller förstås särskilt när tortyren drabbar ett försvarslöst och utsatt barn. Detta arbetssätt är inte seriöst och har inte inom rättsväsendet att göra. Anmälan bör quickt tillbakavisas!

Hämtat från DN:
"Det är bland annat påståenden om att det fanns ett alibivittne och polisen mörkat det som inte är sant."
Om jag förstår det rätt menar anmälarna att det påstås i programmet att polisen har mörkat ett alibi. Mörkat eller inte men man bortsåg åtminstone ifrån det som framgår av dokumentären och detta klipp
https://www.svtplay.se/klipp/14020556/uppgifterna-som-kevinutredningen-v...

Rolf Sandberg påstod i någon intervju att man tagit ner alibit redan efter 10 sekunder men man har väl inte lyckats ta ner det än ... efter drygt 19 år

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.