Skip to content

Överdrivet ingripande kritiseras av JO - polisen ville hålla misstänkt borta från husrannsakan?

Foto: Björn Lindgren/TT

Polisen agerade "alltför kraftfullt" och "inte försvarligt". Det konstaterar JO efter att insatsstyrkan stoppat en man misstänkt för narkotikabrott. Ett ingripande som JO tror var planerat för att hålla mannen borta från hans bostad. JO misstänker dessutom att polisen kan ha ljugit.

 

Det var i november förra året som polisens insatsstyrka stoppade en man när han kom ut från en restaurang i Göteborg. Den formella grunden var att mannen misstänktes ha använt narkotika. Han fördes till en trappuppgång i närheten där han kroppsvisiterades och togs sedan med för förhör.

Husrannsakan i bostaden
Under tiden genomförde polisen en husrannsakan i mannens bil och bostad för att söka bland annat efter narkotika. Polisen hittade en störsändare och en skimningsapparat men någon narkotika påträffades inte.

Polismyndigheten kritiseras av Justitieombudsmannen (JO) Cecilia Renfors för att ha agerade "alltför kraftfullt och på ett sätt som inte var försvarligt med hänsyn till syftet med ingripandet".

Olaglig kroppsvisitation
Polisen får också kritik för att mannen kroppsvisiterades utan att det fanns förutsättningar för det och för att mannens mobiltelefon togs i beslag.

Polismyndigheten kritiseras också för beslutet att ta med mannen till förhör och för att han hölls kvar för förhör i knappt tre timmar trots att det inte fanns förutsättningar för det heller.

Utredningen visar enligt JO också att Polismyndighetens handläggning "präglats av brister i dokumentationen" när det gäller tvångsåtgärderna.

Planerat ingripandet
Enligt JO ger det som kommit fram "intrycket av" att polisen redan från början planerat att genomföra en husrannsakan i mannens bostad och att ingripandet gjordes för att han inte skulle kunna vara med då.

JO uttalar att detta är "allvarligt och att det påverkar förtroendet för polisen på ett negativt sätt".

Lämnat fel uppgifter?
JO skriver också att den polis som fattade beslut om tvångsåtgärderna har lämnat uppgifter "som i flera avseenden avviker från vad de andra poliser som deltog vid ingripandet har uppgett".

JO framhåller att "en tjänsteman som lämnar uppgifter till JO har sanningsplikt". Hon pekar också på att hon inte anser sig ha "tillräckligt underlag" för att påstå att polisen medvetet lämnat felaktiga uppgifter.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt