Skip to content

Ny juristbyrå fokuserar på hbtq-personer - "klienterna ska kunna spegla sig i sitt ombud"

Silas Aliki. Foto: Carla Orrego Veliz

"Vi ger klienten möjlighet att spegla sig i sitt ombud". Det säger juristen Silas Aliki som startat Sveriges första allmänpraktiserande humanjuridiska byrå med fokus på hbtq-personer.

 

Folkets Juristbyrå är Sveriges första allmänpraktiserande humanjuridiska byrå med fokus på hbtq-personer. Grundaren är juristen Silas Aliki som själv definierar sig som hbtq-person. 

- Vi ger klienten möjlighet att spegla sig i sitt ombud och vårt mål är att skapa en tryggare situation för de hbtq-personer som vill eller behöver komma i kontakt med rättsväsendet. Vi vill att de ska kunna tillvarata sina rättigheter på ett bra sätt, säger Silas Aliki.

Polisanmäler inte
Enligt Silas Aliki finns det ett stort behov av jurister med kunskap om hbtq-personers särskilda förutsättningar. Det är enligt Silas Aliki en grupp som man till exempel vet ofta låter bli att polisanmäla om har utsatts för brott eftersom de är rädda för ett negativt bemötande i kontakten med rättsväsendet.

Det finns också stora behov av juridiskt stöd när det handlar om människor som söker asyl i Sverige just på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet och där det finns en historik med hot och förföljelse i deras hemländer.

Mycket kvar att göra
Silas Aliki pekar på att hbtq-personer som känner "välgrundad fruktan för förföljelse vid ett återvändande" är skyddade enligt Genevekonventionen när det gäller rätten till asyl. Sverige har ett har ett gott rykte när det kommer till synen på hbtq-personer men det finns enligt Silas Aliki fortfarande mycket arbete kvar att göra. 

- Sverige har ju ett gott rykte internationellt som ett hbtq-vänligt land, så visst söker sig personer som utsatts för förföljelse i sitt hemland hit, men samtidigt var det inte många år sedan homosexualitet var kriminaliserat och sjukdomsklassat i Sverige.

- Transpersoner tvångssteriliserades av staten så sent som 2013. För att komma bort från den här synen på hbtq-personer som andra klassens medborgare krävs ett aktivt och medvetet arbete som pågått i många år och som vi vill bidra till inom juridiken. 

Håller föreläsningar
Parallellt med det juridiska arbetet arbetar byråns medarbetare även med att föreläsa för andra jurister.  

-  Vi hoppas att vi genom vårt arbete ska öka medvetenheten om hur en som hbtq-person kan tillvarata sina rättigheter via rättsväsendet, något som tidigare kanske känts otänkbart för många, säger Silas Aliki. 
  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt