Skip to content

Ny juristbyrå fokuserar på hbtq-personer - "klienterna ska kunna spegla sig i sitt ombud"

Silas Aliki. Foto: Carla Orrego Veliz

"Vi ger klienten möjlighet att spegla sig i sitt ombud". Det säger juristen Silas Aliki som startat Sveriges första allmänpraktiserande humanjuridiska byrå med fokus på hbtq-personer.

 

Folkets Juristbyrå är Sveriges första allmänpraktiserande humanjuridiska byrå med fokus på hbtq-personer. Grundaren är juristen Silas Aliki som själv definierar sig som hbtq-person. 

- Vi ger klienten möjlighet att spegla sig i sitt ombud och vårt mål är att skapa en tryggare situation för de hbtq-personer som vill eller behöver komma i kontakt med rättsväsendet. Vi vill att de ska kunna tillvarata sina rättigheter på ett bra sätt, säger Silas Aliki.

Polisanmäler inte
Enligt Silas Aliki finns det ett stort behov av jurister med kunskap om hbtq-personers särskilda förutsättningar. Det är enligt Silas Aliki en grupp som man till exempel vet ofta låter bli att polisanmäla om har utsatts för brott eftersom de är rädda för ett negativt bemötande i kontakten med rättsväsendet.

Det finns också stora behov av juridiskt stöd när det handlar om människor som söker asyl i Sverige just på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet och där det finns en historik med hot och förföljelse i deras hemländer.

Mycket kvar att göra
Silas Aliki pekar på att hbtq-personer som känner "välgrundad fruktan för förföljelse vid ett återvändande" är skyddade enligt Genevekonventionen när det gäller rätten till asyl. Sverige har ett har ett gott rykte när det kommer till synen på hbtq-personer men det finns enligt Silas Aliki fortfarande mycket arbete kvar att göra. 

- Sverige har ju ett gott rykte internationellt som ett hbtq-vänligt land, så visst söker sig personer som utsatts för förföljelse i sitt hemland hit, men samtidigt var det inte många år sedan homosexualitet var kriminaliserat och sjukdomsklassat i Sverige.

- Transpersoner tvångssteriliserades av staten så sent som 2013. För att komma bort från den här synen på hbtq-personer som andra klassens medborgare krävs ett aktivt och medvetet arbete som pågått i många år och som vi vill bidra till inom juridiken. 

Håller föreläsningar
Parallellt med det juridiska arbetet arbetar byråns medarbetare även med att föreläsa för andra jurister.  

-  Vi hoppas att vi genom vårt arbete ska öka medvetenheten om hur en som hbtq-person kan tillvarata sina rättigheter via rättsväsendet, något som tidigare kanske känts otänkbart för många, säger Silas Aliki. 
  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

12 comments

Hbtq-personer, hbtq-personer och hbtq-personer ...

Tänk vad mycket bättre världen hade varit om alla definierades som individer och människor.

Tänk vad mycket mindre upprörd världen hade varit om vi lät folk definiera sig enligt vilka skalor de ville, och låta bli att definiera sig efter de skalor de inte gillar! :)

Det är ju exakt min poäng. Omgivningen ska definiera varje person som en individ. Till individualismen hör att enbart individen definierar sig själv.

Helt rätt - människor & individer samt lika inför Gud & lagen - helt enkelt....

Var??????

Det måste vara en enastående stor grupp potentiella klienter Aliki siktar in sig på...

Ärligt talat är det väl bäst att gå till Arbetsförmedlingen direkt.

Tjaa, asylbranchen har ju varit lönsam för många andra. Och HBQT-profilerade asylsökande kommer det säkert att bli fler av.

Det finns tva biologiska kön. Låt oss hålla oss till dem. Slopa de 'juridiska könen' och strunta i alla bokstavskombinationer. Ta sedan bort alla lagar som diskriminerar ska ni se att det blir bra. Han och hon hos doktorerna. Henom för övrigt. Hur svårt kan det vara på en skala?

Jag har varit gift i partnerskap i över 10 år och inte tycker jag - i min egenskap av både jurist o privatperson - att klienten normalt skulle ha ett behov av att "spegla sig" i sitt ombud.

För det är väl de juridiska frågorna som dessa ska ägna sig åt?

Det är en lögn att personer tvångssteriliserades vid könsbytesoperationer. Och det som kallas könsbytesoperationer är normalt sett skönhetsoperationer, inte könsbytesoperationer.

Jag undrar åter vart i landet Byrån startar då jag tycker det är ett fantastiskt initiativ.
Lycka till!!!

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.