Skip to content

Ledande jurist säger upp sig efter #metoo - "han anser själv att han har uppträtt olämpligt"

Foto: Henrik Montgomery/TT

En ledande jurist vid en svensk juristorganisation har sagt upp sig efter #metoo-uppropet om sexuella trakasserier. ”Han anser själv att han har uppträtt olämpligt. Han valde att självmant säga upp sig innan den utredning vi tillsatte var färdig”, säger styrelseordföranden för organisationen.

 

Det var i samband med #metoouppropet bland jurister - #medvilkenrätt - som en kvinna skrev om sin tid som praktikant på organisationen, vilket publicerades i Svenska Dagbladet:

Kvinnan beskrev hur juristen, sena kvällar, började kontakta henne via Facebook och bland annat kommenterade hennes kläder och utseende.

Kvinnan skrev:

 "Han bad mig komma in en dag och vi satt sen och jobbade sent en kväll bara vi två och när jag skulle låsa in min dator stod han plötsligt bakom mig och tog mig rumpan och sa att han inte kunde låta bli eftersom jag var så snygg. Jag var fortfarande student och behövde referenserna, kände även lojalitet mot organisationen så jag bet ihop.”

När organisationens styrelse fick reda på detta valde styrelsen att stänga av mannen och beslutade samtidigt att tillsätta en extern utredning hos en advokatbyrå som är specialiserad på arbetsrätt.

 - De har intervjuat både kvinnan och honom (juristen) för att klarlägga vad som har hänt. Vi har inte fått några rekommendationer från utredarna med avseende på de utredda händelserna.

 - Innan utredningen blev färdig kontaktade han (juristen) mig och sade självmant upp sig.

Vad säger han själv?

 - Han anser själv att han har uppträtt olämpligt och valde att gå självmant innan utredningen var färdig.

Vad har utredningen kommit fram till?

 - Den har visat att vi måste förbättra vår policy och våra interna rutiner. Vi har nu upprättat skriftliga rutinbeskrivningar och infört en visselblåsarfunktion som alla kan använda för att det här inte ska kunna hända igen.

Dagens Juridik har förgäves sökt juristen för en kommentar.

 

 


 

 


  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt