Skip to content

Kvinna förlorar mot andrahandshyresgäster - ska betala tillbaka 50 000 i "överhyra" efter ett år

Foto: Bertil Ericson/TT

När kvinnan hyrde ut sin lägenhet i andra hand kom hon överens med det par som skulle hyra hennes lägenhet om en hyra där TV-abonnemang och vissa inventarier ingickl Efter ett knappt år vände sig paret till hyresnämnden och begärde tillbaka 50 000 kronor i "överhyra". Hovrätten ger dem nu rätt.

 

Paret hade hyrt en en 70 kvadratmeter lägenhet på två rum och kök i södra Stockholm i andra hand under nästan ett år.

Lägenheten var omöblerad men med vissa inventarier och paret hade ingått ett avtal med den kvinna som var förstahandshyresgäst om att betala 14 500 kronor i månaden

Kvinnan egen förstahandshyra till fastighetsägaren låg på 9 500 kronor.

Jurist från Hyresgästföreningen
Med hjälp av en jurist från Hyresgästföreningen vände sig paret till Hyresnämnden i Stockholm och begärde att få tillbaka cirka 50 000 kronor för ett år med hänvisning till att andrahandshyran var oskäligt hög.

Hyresnämnden gick på parets linje och slog fast att hyran hade legat 4 500 kronor över vad som kunde anses skäligt. 

Kvinnan, å sin sida, hävdade att återbetalningsskyldigheten åtminstone skulle sänkas till 2 000 kronor per månad eftersom hyresgästerna hade haft tillgång till bland annat mikrovågsugn, torktumlare, TV-box och tvättmaskin.

TV-box och tvättmaskin
Inventarierna hade dessutom uttryckligen specificerats i en inventarielista som hade undertecknats av bägge parter.

Hyresnämnden ansåg - trots detta - att en skälig månadshyra låg på 10 000 kronor i månaden. Kvinann skulle därför betala tillbaka cirka 50 000 kronor.

Kvinnan överklagade hyresnämndens beslut till Svea hovrätt där hon begärde att hennes betalningsskyldighet åtminstone skulle sättas ned till 40 000 kronor - detta med hänvisning till just de inventarier som de facto hade ingått vid uthyrningen.

"Marknadsvärdering"
Kvinnan pekade på att det handlade om en "marknadsmässig värdering" av vad det skulle ha kostat för paret att hyra inventarierna och skaffa TV-abonnemang.

Hovrätten fastställer, utan egen motivering, hyresnämndens beslut.

  • Alt-texten
    Julia Majlund

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt