Skip to content

Kent Ekeroth frias i hovrätten - "åklagaren har inte motbevisat hans nödvärnsinvändning"

Foto: Claudio Bresciani/TT

Hovrätten river upp tingsrättens dom och friar Sverigedemokraten Kent Ekeroth på alla punkter. Hovrätten tar intryck av den nya bevisningen i målet och konstaterar att åklagaren inte kunnat motbevisa Ekeroths nödvärnsinvändning. Men partiet uppmanar ändå Ekeroth att lämna justitieutskottet. 

 

Kent Ekeroth har i både tingsrätt och hovrätt hävdat att han handlade i nödvärn när han i november förra året hamnade i bråk i en krogkö i centrala Stockholm.

Det var utanför nattklubben Solidaritet 24 som Kent Ekeroth blev nekad att komma in eftersom han enligt ordningsvakterna var för berusad. En annan person ska då ha sagt "var det kul med järnrören”. Då slog Ekeroth till mannen. Så långt är man överens om händelseförloppet.

Men Ekeroth har hävdat att slaget var i självförsvar medan åklagaren har yrkat på att han ska dömas för misshandel.

Inte motbevisat nördvärn
Nu konstaterar hovrätten att åklagaren har misslyckats med att motbevisa påståendet om nödvärn. 

”Svea hovrätt har gjort en annan värdering av bevisningen i målet och funnit att åklagaren inte motbevisat Kent Ekeroths nödvärnsinvändning", skriver man i domen.

Hovrätten konstaterar vidare att det våld som Kent Ekeroth använt "inte varit uppenbart oförsvarligt, även om det i och för sig hade varit möjligt för honom att avlägsna sig från platsen".

Vittnen inte tillförlitliga
Kent Ekeroths försvarare, advokaten Johan Eriksson, har lagt fram ny bevsning om att ett av vittnena till händelsen varit för berusad för att kunna anses tillförlitlig. En invändning som hovrätten tagit intryck av. 

- Man har hört ganska många vittnen, och de vittnen som man har dömt honom på i tingsrätten, de tycker vi inte är riktigt tillförlitliga, säger hovrättsrådet Birgitta Trägårdh i en kommentar till TT.

Uppmanas lämna justitieutskottet
Sverigedemokraternas ledning har tidigare varit tydliga med att man vill att Kent Ekeroth ska lämna sin plats som vice ordförande i justitieutskottet oavsett utgång i målet. En inställning man håller fast vid trots den friande domen. 

- Vår bedömning är att Kent Ekeroths förtroende hos stora delar av allmänheten har skadats genom en rad olika incidenter genom åren, säger  Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson till TT.

-  Vi tycker att han i sitt val av livsföring, uppförande och omdöme ändå inte lyckas leva upp till de höga krav som partiet ställer på företrädare i kriminalpolitiska frågor.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt