Skip to content

Kan bli fritt fram publicera hat och hot på nätet - ledande jurister kritiserar regeringen

Juridikprofessor Mårten Schultz. Foto: Jonte Wentzel, Henrik Montgomery/TT

Juridikprofessorn Mårten Schultz med flera varnar för att regeringes förslag till förändring av de så kallade mediegrundlagarna kan få motsatt effekt. Istället för att stärka skyddet mot hat och hot på nätet kan det enligt juristerna bli ett större utrymme för till exempel nazistisk propaganda.

 

I början av december lämnade regeringen sin proposition om ändrade mediegrundlagar till riksdagen. Genom grundlagsändringarna begränsas ansvariga utgivares ansvar för innehåll på nätet. Förslaget förbjuder också databaser som sammanställer och sprider uppgifter om till exempel privatpersoner som förekommer i brottsmålsdomar.

"Ohejdad brottslighet"
Men ändringarna har kritiserats hårt, det gäller främst Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) som skyddar tidningar och webbplatser och där ansvarig utgivares ansvar regleras.

Nu skriver juridikprofessorn Mårten Schultz tillsammans med juristerna Benjamin O J Boman och Robin Enander från Juridikfronten på SvD debatt att ändringrana kommer att öppna ett fönster för "fjorton dagar av ohejdad brottslighet" och att det vore "ett stort bakslag i arbetet mot brottsliga kränkningar och rasistisk hets på internet".

Schultz har också kallat effekten för ett "ansvarsvakuum".

Två veckors frist
Det som åsyftas är förslaget om att ansvarig utgivare ska få två veckors frist att åtgärda artiklar som är mer än ett år gamla och under dessa två veckor är de utan ansvar för innehållet. 

Artikelförfattarna varnar också för att "möjligheterna att manipulera tidsangivelser för internetpubliceringar" kommer att vara stora och därmed bidra till att hot och hat kan fortsätta att spridas.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt