Skip to content

Ingen förundersökning mot rikspolischefen den här gången heller

Rikspolischefen Dan Eliasson. Foto: Christine Olsson/TT

Rikspolischefen Dan Eliasson bröt mot säkerhetsskyddsförordningen två gånger. Det har åklagare slagit fast. Trots detta har samma åklagare nu beslutat att inte inleda förundersökning heller i det andra fallet. 

 

- Polismyndigheten har varit av uppfattningen att rikspolischefen kan fatta beslut om undantag från 13:e paragrafen i säkerhetsskyddsförordningen, säger överåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda Åklagarkammaren till Sveriges Radio. 

- Men det är min bestämda uppfattning att något sådant bemyndigande inte finns för rikspolischefen. 

Struntade i krypteringssystem
I september avslöjades att rikspolischefen Dan Eliasson, i strid med säkerhetsskyddsförordningen, hade beslutat att inte använda ett krypteringssystem godkänt av försvaret när polisen skulle ge åtkomst till hemliga uppgifter ur personalsystemet till ett externt företag.

Trots detta beslutades att inte inleda förundersökning eftersom det inte fanns bevis för att hemlig information hade skickats över den osäkra förbindelsen.

Brutit mot lagen en andra gång
I oktober avslöjades att Eliasson hade fattat ytterligare ett beslut i strid med samma förordning. Där handlade det om backupkopior av IT-system som polisen behövde göra. 

Överåklagaren Anders Jakobsson konstaterar här att hemlig information har skickats elektroniskt. 

- Den information som har skickats elektroniskt har varit krypterad med ett krypteringssystem som har varit godkänt av Försvarsmakten. Det är de uppgifter som vi har fått av tillsynsmyndigheten Säkerhetspolisen, säger Anders Jakobsson till SR. 

På frågan om informationen som Jakobsson fått av polisen och Säpo verkligen är tillförlitlig svarar han:

- Det finns ju ingen anledning att ifrågasätta de handlingar som jag har fått. Att de ska vara felaktiga på något sätt. I den delen så känner jag mig trygg i mitt beslut.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt