Skip to content

Ingen förundersökning mot rikspolischefen den här gången heller

Rikspolischefen Dan Eliasson. Foto: Christine Olsson/TT

Rikspolischefen Dan Eliasson bröt mot säkerhetsskyddsförordningen två gånger. Det har åklagare slagit fast. Trots detta har samma åklagare nu beslutat att inte inleda förundersökning heller i det andra fallet. 

 

- Polismyndigheten har varit av uppfattningen att rikspolischefen kan fatta beslut om undantag från 13:e paragrafen i säkerhetsskyddsförordningen, säger överåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda Åklagarkammaren till Sveriges Radio. 

- Men det är min bestämda uppfattning att något sådant bemyndigande inte finns för rikspolischefen. 

Struntade i krypteringssystem
I september avslöjades att rikspolischefen Dan Eliasson, i strid med säkerhetsskyddsförordningen, hade beslutat att inte använda ett krypteringssystem godkänt av försvaret när polisen skulle ge åtkomst till hemliga uppgifter ur personalsystemet till ett externt företag.

Trots detta beslutades att inte inleda förundersökning eftersom det inte fanns bevis för att hemlig information hade skickats över den osäkra förbindelsen.

Brutit mot lagen en andra gång
I oktober avslöjades att Eliasson hade fattat ytterligare ett beslut i strid med samma förordning. Där handlade det om backupkopior av IT-system som polisen behövde göra. 

Överåklagaren Anders Jakobsson konstaterar här att hemlig information har skickats elektroniskt. 

- Den information som har skickats elektroniskt har varit krypterad med ett krypteringssystem som har varit godkänt av Försvarsmakten. Det är de uppgifter som vi har fått av tillsynsmyndigheten Säkerhetspolisen, säger Anders Jakobsson till SR. 

På frågan om informationen som Jakobsson fått av polisen och Säpo verkligen är tillförlitlig svarar han:

- Det finns ju ingen anledning att ifrågasätta de handlingar som jag har fått. Att de ska vara felaktiga på något sätt. I den delen så känner jag mig trygg i mitt beslut.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

6 comments

Som sagt, jag undrar hur graverade hållhakar karln har på beslutsfattarna.

Frågan är i högsta grad befogad. Nu har det också gått tre år sedan omorganisationen och i princip alla siffror går åt fel håll. Det är nu ett år sedan Eliasson försäkrade att det hade vänt och går åt rätt håll. Jag har de senaste veckorna träffat en hel del erfarna poliser som säger att röran är större än någonsin. De poliser som fortfarande kämpar och de enheter som fungerar åläggs nya uppgifter av annan karaktär då "bränder" uppstår. Nu är det uppenbart att Regeringen inte orkar avskeda Eliasson. Det vore att erkänna sitt gigantiska misstag och de orkar inte med fler problem än de redan har. I hela samhället verkar det som all politik stannat av och man vågar inte göra något innan valet nästa höst !

Regeringens agerande är perfekt för oppositionen. Om de proklamerar att deras första regeringsåtgärd blir att förflytta Dan Eliasson till politikernas elefantkyrkogård så kommer de att få hela folkets stöd.

Inget svar är också ett svar.

Teflonmannen briljerar...

Hur är det ens möjligt.. Rättssamhälle gäller inte denna överträdelsernas man.
Han raderade och beordrade radering av servrar på försäkringskassan. Bara de är ett brott i sig...

Han har tillåtits förstöra migrationsverket, försäkringskassan och nu polisen..
VARFÖR... HELA han är ju en vandrande rättssäkerhet..
Vurmar för mördare i direkt sänd tv..
Hela han är en vandrande kris...
- Vi skall ta våldräktsmännen..
Ni kastar 12 fall av våldtäkt, VARJE dag...
Sluta ljug....
Jisses...

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.