Skip to content

Fingeravtryck och rätt att ta passet - ny lag ska motverka falska resehandlingar

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Polisen får rätt att ta fingeravtryck och rätt att ta ID-handlingar från personer som kommer till Sverige. De nya förslagen ska sätta stopp för falska resehandlingar och minska antalet personer med okänd identitet som vistas i landet.

 

Det handlar om säkerheten i landet, om att skydda utsatta grupper och om att värna asylrätten, konstaterar regeringens utredare, den före detta chefsrådmannen Richard Ljungqvist, som nu har överlämnat den så kallade "Återvändandeutredningen" som ett betänkande.

Ska "förmås att återvända"
I utredningen konstateras att det är viktigt att kunna klarlägga identiteten på utlänningar som vistas i Sverige.

Det är också viktigt att personer som inte har rätt att vistas i Sverige kan "förmås att återvända" samt att utlänningar inte kan resa till eller från Sverige under falsk identitet.

Omhänderta ID-handlingar
Missbruket gäller framföra allt falska pass och andra ID-handlingar samt främlingspass, falska resedokument och falska uppehållstillståndskort som Polisen och Kustbevakningen i framtiden ska få omhänderta i större utsträckning.

Polisen och Migrationsverket ska också få utökade möjligheter att ta fingeravtryck.

- Förslaget innebär att polisen ges bättre förutsättningar att kunna fastställa identitet på barn och unga vuxna som riskerar att hamna i, eller redan befinner sig i, utsatta situationer som till exempel missbruk och kriminalitet, säger Marie Dubois på Gränspolissektionen, Nationella operativa avdelningen vid Polismyndigheten.

Ska kunna återkallas
Utredningen föreslår också att man begränsar antalet resedokument eller främlingspass som kan beviljas en person på plats i Sverige till max tre stycken under en femårsperiod.

Utredningen föreslår därutöver kortare giltighetstider för handlingarna och att de ska kunna återkallas.

I utredningen har experter från Justitiedepartementet, Polismyndigheten, Säkerhetspolisen och Migrationsverket deltagit.

 

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt