Skip to content

Fällande dom i dataintrångsmål - tonåring slog ut Nordeas och Swedbanks hemsidor

Foto: Thomas Winje Øijord/NTB/TT

En 18-årig man har dömts för överbelastningattacker mot Swedbanks och Nordeas hemsidor för två år sedan. Han fastnade i ett tillslag med brittisk polis som i somras kunde hjälpa svensk polis med bevis mot honom.

 

Det var efter att den brittiska polisen gjort ett tillslag mot den överbelastningsapplikation som användes i attackerna som man i somras fick fram fällande bevisning mot den 18-åring som hösten 2015 slagit ut Swedbanks och Nordeas hemsidor. Även svensk polis kunde beslagta utrustning vid en husrannsakan hos honom.

På så sätt kunde man efter lång tid knyta hans aktiviteter till hemsidan för överbelastningsapplikationen som fanns i Storbritannien samt till de attacker som beställts där. Polisen hittade även chattkonversationer där han bland annat uppgav att han höll på att ”ddosa Nordea”.

Villkorlig dom
Hösten 2015 var mannen 16 år och visade ett stort intresse för så kallade "överbelastningsapplikationer". I oktober och november riktade han fyra attacker mot Swedbanks och Nordeas hemsidor som bland annat hindrade kunder från att logga in.

Skadorna ska enligt bankerna ha uppgått till flera hundratusen kronor och även drabbat andra sparbanker som är kopplade till storbankerna. Tingsrätten anser att det är ställt bortom rimligt tvivel att 18-åringen har utfört attackerna och dömer honom till villkorlig dom och samhällstjänst.

Oberoende kopplingar
Tingsrätten konstaterar att det finns ett flertal oberoende kopplingar till 18-åringen i olika applikationer och loggar, både i hans dator och i hans mobil.

Utredningen visar också att 18-åringen har haft ett stort intresse för just överbelastningsattacker. Bevisningen talar enligt domstolen för att han haft uppsåt och ett uttalat syfte att ”ta ned hemsidorna”.

Okända personer
Enligt tingsrätten är han sannolikt ensam ansvarig men han kan också ha tagit hjälp av andra. Han döms därför för att ha utfört attackerna "tillsammans och i samförstånd med okända personer".

Störningarnas omfattning och de kostnader de resulterat i gör att dataintrången ska bedömas som grova. Straffminimum för grovt dataintrång är sex månaders fängelse, men eftersom 18-åringen bara var 16 år vid gärningstillfället bestäms påföljden till villkorlig dom med 140 timmars samhällstjänst.

 

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt