Skip to content

Barn ska inte isoleras - Kriminalvården måste förbättra situationen för unga häktade

Foto: Thomas Oneborg/TT

Unga som sitter häktade ska kunna ha kontakt med sin familj och socialtjänst och möjlighet till skolgång. Det anser regeringen som ger Kriminalvården i uppdrag att gå till botten med hur unga häktade kan få en bättre situation.

 

Regeringen ger Kriminalvården, tillsammans med Åklagarmyndigheten och Statens institutionsstyrelse, i uppdrag att lämna förslag på hur situationen för barn som frihetsberövas kan förbättras.

Kontakt med familj
Frågor som ska ses över är hur kontakten med familj och socialtjänst och möjlighet till skolgång kan utvecklas. Förslagen ska ta sin utgångspunkt i vad som gäller enligt FN:s konvention om barnets rättigheter och analysen ska ske utifrån ett barnrättsperspektiv.

Myndigheterna ska också lämna förslag på hur samarbetet kring frihetsberövade barn kan förbättras mellan myndigheterna

Ska inte isoleras
Regeringen pekar på att det i undantagsfall är nödvändigt att häkta personer som är under 18 år "för att effektivt kunna utreda brott som begås av underåriga". Men regeringen vill att barn som häktas ska omhändertas på ett sätt som innebär att de inte isoleras.

Uppdraget ska redovisas senast den 31 augusti nästa år.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

3 comments

Barn ska inte isoleras, fel.... Barn ska inte begå brott. Sen kan vi ju börja fastställa deras ålder så vi är säkra på att det faktiskt är barn vi pratar om och inte "barn".

Barn ska inte begå brott, rätt. Men barn, precis som vuxna, begår brott. Artikeln handlar om att barn inte ska isoleras när man misstänker att dem begått brott.

Samhället skiljer på barn och vuxna i de flesta sammanhang. Vuxna tenderar dock att glömma det när man ser "ungar" som gör saker som dem inte ska eller bör.
Vuxna som tänker att barn ska lyda eller straffas kan ställa sig utanför en skola med 30-skyltar, refuger, och farthinder. Varför kör minst 20% för fort här? Varför körde 40% för fort här när det endast var 30-skyltar och refuger och varför körde 75% för fort här när det endast var 30-skyltar? Knappast för att dom inte blivit straffade för saker som barn, troligen tvärtom.

Människor ska inte isoleras. Isolering är tortyr, kan leda till bestående skador redan efter en kort tid och tortyr är alltid kriminell.

"A United Nations expert on torture today called on all countries to ban the solitary confinement of prisoners except in very exceptional circumstances and for as short a time as possible, with an absolute prohibition in the case of juveniles and people with mental disabilities."

"Indefinite and prolonged solitary confinement in excess of 15 days should also be subject to an absolute prohibition, he added, citing scientific studies that have established that some lasting mental damage is caused after a few days of social isolation."

http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=40097

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.