Skip to content

Även mindre företag måste anpassas för funktionshindrade - nya lagen klubbad

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Även små företag som frisörer och restauranger måste från och med i vår se till att även funktionshindrade kan vistas i deras lokaler. Förslaget har nu röstats igenom i riksdagen.

 

Regeringen fick alltså riksdagen med sig när det gäller lagförslaget om att även företag inom varu- och tjänstesektorn med färre än tio anställda ska omfattas av kraven på tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.

De nya reglerna kan till exempel gälla frisörer och restauranger. Det är företag som många möter i sin vardag och riksdagen anser därför att "ändringen är viktig för att öka jämlikheten och delaktigheten i samhället". 

I dag finns det ett undantag i diskrimineringslagen för den här typen av mindre företag. 

Lagändringen börjar gälla den 1 maj nästa år och ska senare utvärderas för att se hur den har fungerat både för företagen och för personer med funktionsnedsättning.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

6 comments

Det är barockt att småföretag ska bli tvingade att anpassa sina lokaler för tiotusentalskronor för att det finns potentiella kunder som är handikappade. Passar inte galoscherna är det bara att gå till en annan leverantör - punkt slut! Detta är idiotin upphöjd till lag. Det kommer inte dröja länge för än handikapporganisationerna på löpande band kommer anmäla småföretagare till polisen eller vilken instans det nu blir. Dryga skadestånd och ombyggnadskostnader blir resultatet. De människor som redan idag arbetar in de skatter som de handikappade förbrukar kommer att drabbas ännu hårdare, det kallas för rättvisa anser de partier som röstat igenom förslaget.

Jag har en bekant som skulle öppna ett litet café i anslutning till en nyöppnad butik med inredningsvaror. Det fanns inte pengar att vare sig betala löner eller bygga upp vettigt lager men ändå tvingar kommunen henne att bygga en rullstolsramp för lånade pengar istället för att lätta henne tjäna ihop de pengarna och på sikt KUNNA betala för en ramp. Fullständigt bedrövligt. De här lagarna är inte till för någon annan än kverulerande rättshaverister.

Hej!
Har ni mer information om detta?
Det låter väldigt omfattande och skulle säkerligen innebära att många får lägga ner sina företag.
Hur kunde det gå igenom riksdagen??

Hej.

Jag har arbetat med barn och ungdomar/unga vuxna med neuropsykiatriska funktionshinder.

För många av dem är offentliga miljöer ett mycket stort problem, då många av dem är hypersensitiva för vissa former av sinnesintryck (främst ljud, ljus och lukter) men även för sociala situationer som i väntrum, köer och liknande.

Kommer man att anpassa miljöer även för dessa?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Förslaget är inte lika ingripande som det kan låta. Därmed ingen anledning att dra förhastade slutsatser av artikeltexten. Av lagtexten om bristande tillgänglighet som en form av diskriminering i Diskrimineringslagen (2008:567) 1:4 framgår tydligt att prövningen om det går att kräva en åtgärd för tillgänglighet innefattar verksamhetens ekonomiska och praktiska förutsättningar, med mera. Propositionen 2013/14:198 beskriver saken närmare, och den senaste propositionen 2016/17:220 klargör att prövningen innefattar ett element av proportionalitet mellan den diskriminerades intresse och företagets börda.

Kostnadsrisken för att driva en sådan talan enligt RB 18:1 gör att ytterst få diskrimineringsfall faktiskt hamnar i domstol. De större företagen har inte sett många processer inledas alls, så de små lär inte heller se en anstormning.

Sammantaget är förslaget en principfråga som klubbats av riksdagen. Företagen riskerar inga radikala förändringar av lagförslaget, men det går att kräva vissa enklare åtgärder som enskild och diskriminerad oavsett företagets storlek.

Förhoppningsvis räcker det med en ihopfällbar rullstolsramp för många mindre näringsidkare.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.