Skip to content

Arbetskraftsinvandrare ska få stanna i Sverige trots felaktiga arbetstillstånd - ny utredning presenterad

Foto: Dagens Juridik

Arbetskraftsinvandrare ska få stanna i Sverige för fortsatt arbete, även om arbetsgivaren under tidigare tillståndsperioder begått "vissa mindre misstag" gällande villkoren för arbetstillstånd. Det föreslår en ny utredning som presenterats för regeringen. 

 

- Arbetskraftsinvandrare ska inte behöva ta hela ansvaret när arbetsgivaren har gjort ett mindre misstag, sa migrationsminister Helene Fritzon (S) under den pressträff där förslagen presenterades. 

Utredningen tillsattes efter ett flertal uppmärksammade fall där arbetskraftsinvandrare tvingats lämna Sverige efter att deras arbetsgivare begått mindre misstag gällande villkoren för arbetstillstånd.

Misstag kan korrigeras
Utredaren, hovrättsrådet Bertil Ahnborg, föreslår att det ska bli möjligt att korrigera tidigare misstag så att arbetskraftsinvandraren inte ska behöva lämna landet.

Exempel på en sådan omständighet kan vara lön som under en kortare period inte varit i nivå med kollektivavtal eller misstag som begåtts av en tidigare arbetsgivare.

Migrationsverket ska "beakta"
Utredningen föreslår även att Migrationsverket i sina bedömningar ska "undersöka och beakta" om och när en arbetsgivare har försökt att rätta eller kompensera bristerna i ett anställningsavtal. 

Avvikelser som bedöms ha gjorts för att missbruka reglerna ska däremot inte betraktas som ett mindre eller obetydligt fel.

Förslaget är nu skickat på remiss. 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt