Skip to content

540 kvinnliga jurister sextrakasserade på byråer - undersökning från Advokatsamfundet

Foto: Heiko Junge/TT/Scanpix NORGE

540 kvinnliga advokater och biträdande jurister uppger att de har utsatts för sexuella trakasserier på advokatbyråer. Hälften av kvinnorna har utsatts mer än en gång. Det visar en ny undersökning från Advokatsamfundet.

 

Advokatsamfundet genomförde i november en enkätundersökning riktad till kvinnliga advokater och biträdande jurister om deras utsatthet för sexuella trakasserier.

Initiativet från samfundet gjordes med anledning av uppgifterna som kom fram i Juristuppropet  #medvilkenrätt.

Undersökningen visar att 33 procent av de 1 621 kvinnor som deltog i undersökningen har uppgett att de har utsatts för sexuella trakasserier under sin tid som advokat eller biträdande jurist på advokatbyrå. 

Av de 540 kvinnor som svarade att de hade utsatts uppgav 39 procent att det hade skett under de senaste tolv månaderna.

Drygt hälften av kvinnorna har berättat att de sexuella trakasserierna har skett vid två till fem tillfällen.

Nästan hälften svarar också att de hade upplevt att en kollega hade utsatts för sexuella trakasserier.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

9 comments

Det är naturligvis bra att Samfundet granskat frågan. Tyvärr var granskningen fel från början, eftersom frågan inte gick till manliga advokater. Bara halva problemet blev således undersökt.

Antagligen gjorde man på detta sätt på order av Ramberg, som uppenbarligen siktar på politisk karriär när hon lämnar posten som generalsekreterare.

Så vitt jag förstår så har man undersökt förhållandena för manliga jurister också, men inte fördjupat. Förmodligen pga det följande: 2% av manliga jurister på advokatbyråer uppgav sig ha blivit negativt särbehandlade pga kön under det senaste året. 0 % uppgav sig ha blivit utsatta för sexuella trakasserier under det senaste året.

Nej, ingen förfrågan ställdes till manliga advokater eller biträdande jurister.

Undrar vad agendan bakom de där påhittade siffrorna från en påhittad undersökning var.

Det finns faktiskt en liten undersökning gjord av Novus, angående metoo, med ca 1000 svarande.
På frågan:
Har du någon gång upplevt att du blivit sexuellt trakasserad eller sexuellt förolämpad?
Svarade 19% av männen och 64% av kvinnorna ja.

På frågan:
Har du någon gång sett när någon annan blivit sexuellt trakasserad eller sexuellt förolämpad?
Svarade 14% av männen och 27% av kvinnorna att de sett det flera gånger.

45% av männen och 30% av kvinnorna håller med om att metoo är en häxjakt på män.

Det s.k. stora kartläggningen som Advokatsamfundet hänvisar till i sin rapport har alltså aldrig genomförts? Givetvis anmärkningsvärt om det stämmer – vad grundar du det på?

Anmärkningsvärt att man inte frågat manliga jurister.

Om man läser om undersökningen via Advokatsamfundets hemsida framgår att begreppet "sexuella trakasserier" inte har definierats i undersökningen utan att "det är den subjektiva uppfattningen som är intressant - att man själv har upplevt det som ett sexuellt trakasseri". När man lite längre fram i texten ser exempel på "sexuella trakasserier" så innefattar det förvisso grova saker som våldtäktsförsök men även sådant som "Stirrande blick på mina bröst när jag var med på fest efter att ha fött barn med kommentaren jag ser att du fortfarande ammar". Det blandas friskt och "sexuella trakasserier" kan vara vad som helst från våldtäkt till en klumpig kommentar.
När frågan i stället formulerades som "Är det din uppfattning att du blivit utsatt för sexuella trakasserier som är att anse som lagbrott" sjönk andelen som svarade "ja" från 33 % till 24 %. Det är alltså deras "subjektiva uppfattning" att de blivit utsatta för lagbrott.

En sådan undersökning har naturligtvis mycket ringa värde. Man får intrycket att det hela gjorts så att Ramberg kan säga att Advokatsamfundet agerat kraftfullt mot sexuella trakasserier. I politikens värld betyder ju "agerat kraftfullt" att man sagt något i extra starka ordalag.

När det gäller verkliga problem med sexuella trakasserier på advokatbyråer har "undersökningen" inte inneburit några framsteg. Men Ramberg har tagit ytterligare några steg på vägen mot att bli MP:s första justitieminister....

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.