Skip to content

Uppmuntrar poliser och forskare till samarbete - professor får Stockholmspriset i kriminologi 2018

Professor Herman Goldstein får kriminologipriset 2018.

Effektiviserat polisarbete och nya strategier för att identifiera mönster i brottslighet. Det är några av frågorna som 2018 års vinnare av Stockholms-priset i kriminologi, professor Herman Goldstein vid University of Wisconsin Law School, har ägnat sin forskning åt.

 

Herman Goldstein är en av världens mest inflytelserika forskare inom området modernt polisarbete.

Hans forskning har lett till att polisen idag fokuserar mer på att uppnå konkreta resultat av vidtagna åtgärder och mindre på traditionella rutinuppgifter.

Sammansatta problembilder
Goldsteins utgångspunkt var i sin forskning att polisarbetet inte var tillräckligt inriktad på att uppnå specifika mål kopplade till specifika problem.

Dessa strategier fokuserar på att identifiera mönster i brottsligheten som gör det möjligt för polisen att arbeta med mer "sammansatta problembilder" istället för att hantera varje händelse som ett isolerat fall.

Goldsteins arbete har också haft en stor inverkan på polisforskningen eftersom den uppmuntrar polisen och forskare att samarbeta för att utvärdera effekterna av nya åtgärder på dessa problem.

Problemorienterat polisarbete
Herman Goldstein tilldelas dock inte årets pris enbart för sin forskning kring ”problemorienterat polisarbete”, utan även för ett livslångt och banbrytande arbete med de bredare frågorna kring polisens funktion i samhället.

Exempel är befogenheter, samhällsansvar, poliskorruption och polisens roll i rättssystemet.

The Stockholm Prize in Criminology är ett internationellt pris som instiftats av den svenska regeringen och Torsten Söderbergs stiftelse. Priset delades ut första gången 2006 och prissumman är 1 000 000 kronor. 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt