Skip to content

Tonårspojkar våldtog utvecklingsstörd på HVB-hem - utvisas trots psykiska problem

De båda minderåriga tonårspojkarna våldtog en utvecklingsstörd tonårspojke på ett HVB-hem. Enligt domen utnyttjade de att han "likt ett barn inte kunde freda sig". Hovrätten dömde båda till utvisning trots att uppvisat psykiska besvär i häktet. Högsta domstolen beslutar nu att inte pröva fallet.

 

De nu dömda kom som ensamkommande barn till Sverige och sökte asyl här.

De åtalades vid Uddevalla tingsrätt för att, vid olika tillfällen, ha våldtagit en annan tonårspojke som lider av en psykisk funktionsnedsättning på ett HVB-hem.

Båda nekade till brott men tingsrätten slog fast att åklagaren hade bevisat att de var skyldiga. 

Tingsrätten ansåg att målsäganden, på grund av sin psykiska funktionsnedsättning, hade befunnit sig i en särskilt utsatt situation där han "likt ett barn inte har kunnat freda sig".

Hovrätten beslutade om utvisning
Den ene pojken, som ansågs ha varit 16 år i samband med brottet, dömdes till ungdomsvård enligt en vårdplan från socialtjänsten. Den andre, som var 17 år, dömdes till sluten ungdomsvård i sju månader.

De dömdes också att betala 225 000 kronor i skadestånd till sitt offer.

Domen överklagades till Hovrätten för Västra Sverige som i sak instämde i tingsrättens bedömningar.

Hovrätten ansåg dock att båda pojkarna skulle anses ha varit 17 år i samband med brottet och båda dömdes därför till sluten ungdomsvård.

Hovrätten beslutade också att de skulle utvisas från Sverige under fem år.

Försökte ta livet av sig
Även om en av de dömda, sedan han kommit till häktet, hade mått mycket dåligt psykiskt och försökt ta livet av sig, ansåg hovrätten att han skulle utvisas ur riket efter avtjänat straff.

Samma sak gällde det faktum att han själv hade uppgivit att han är homosexuell. Enligt Migrationsverkets yttrande gick det inte att ta ställning till om de skyddsskäl som han hade åberopat var "sannolika eller tillräckliga" utifrån det underlag som fanns.

Hovrätten skrev i sina domskäl: 

"Enligt hovrätten kan det som framkommit rörande X (den tilltalades) psykiska ohälsa inte anses innebära att det föreligger medicinska hinder mot en verkställighet".

Skiljaktigt hovrättsråd
Även den andre pojken har mått psykiskt dåligt och bland annat skurit sig och haft hjärtklappning under sin häktestid. Hovrätten beslutade dock att även han skulle utvisas från Sverige.

Ett hovrättsråd var skiljaktigt och ville inte döma till utvisning.

De båda dömda överklagade domen till Högsta domstolen som nu beslutar att inte pröva fallet. Hovrättens dom står därför fast.

 

 

 

 

  • Alt-texten
    Erik Scherstén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

20 comments

Jag tycker också att dom ska utvisas, jag jag tycker att alla som kommer och våldtar och ställer till det, dom ska ut, jag fattar inte dom som tycker synd om förövaren, offret är ju förstörd för livet.

Utvisning i fem år? borde vara under livstid. Emellertid kommer de inte lyckas verkställa någon utvisning vilket i sin tur innebär att "straffet" för vad som får anses vara en mycket grov våldtäkt blir lite ungdomsvård. Välkommen till Sverige

Sverige plockar in de värsta skiten, låter dom flesta stanna aoavsrtt brott, tack för att dessa sjuka män utvisas iallafall, känns som Sverige är på väg och går under

När ska ni jurister skärpa till er och mer konsekvent sätta ner foten mot dagens Sverige?
Ställ de som är ansvariga för dagens kolonisering inför rätta.

Hejdå Sverige. Hejdå tryggheten. Det här är bara början till helvetet.
Vänta bara några år. Då kommer man inte våga ens att påpeka på
de nyanländas våldtäkter och skjutningar. Man kommer inte våga
ens gå ut i dagsljus.

Äntligen, en rättvis dom. Självklart ska dessa våldtäktsmän både straffad och utvisas, helst på livstid.

Barn våldtar barn i det nya Sverige.

Kan man invandra med psykiska besvär kan man utvandra.
Öppna gränser betyder inte att transiterna är enkelriktade.
Ju förr populistiska politikerbroilers, plakatpolitiska jurister och hjärntvättade gräsrötter begriper detta, dess bättre.

Helt rätt! Jag har inget emot invandringen, vill vara tydligt med det. Begår man ett brott tycker jag det är helt rätt att bli utvisade trots psykiskt mående och läggning. Det är offret det är synd om inte förövarna som förstört en ung pojkes liv. Hårdare straff i sverige tack.

Fy faaan för detta importerade slödder! Varför ska Sverige ha denna skit?

Ojdå, puttinutti, har de psykiska problem? Hur tror ni brottsoffret känner sig?

Min första spontana tanke är...vad i hela friden gör en utvecklingsstörd pojke på ett HVB-hem....andra frågan är, var i hela friden befann sig personalen???

Detta med psykisk sjukdom är till övervägande delen simulering i fall som ovan relateras och omskrivet i seriösa internationella encyklopedier som vanligt vid repatrieringsärenden. Svensk psykiaterkår är tämligen oduglig vid internationell jämförelse avseende vissa diagnoskategorier.Jag har bedömt ett femtiotal suicidhot, suicid"försök", olika psykiska "sjukdomar" eller beteenden i samband med utvisningärenden i Norge, Sverige och England i egenskap av specialistläkare inom psykiatri. I samtliga fall utom 1 så var det solklar simulering. Jag har upplevt advokater som försöker styra innehållet i läkarintygen, men bara i Sverige - de lättlurades land och paradiset för simulanter.

Vad är din uppfattning om den hastigt borttynande diagnosen "apatiska barn" ?

Tack för din fråga,se mycket gärna denna intervjun med mig publicerad för två dagar sedan,
https://www.youtube.com/watch?v=P7yphz-eDAw

nästan 3000 har sett den, om länken inte fungerar så googla bara "swebbtv psykiater jackson"

Intressant information fram kommer i intervjun och jag gör associationer till missbrukare som kan simulera ett gallstensanfall på en akutmottagning får att få vissa läkemedel eller psykopater som kan gråta och vara förtvivlade på ett mycket trovärdigt sätt.
Torterade barn kanske är ett mer rättvisande uttryck än apatiska barn.

Sant. Torterade barn som när tortyren pågått tillräckligt länge blir uppgivna, dissocierade, depressiva och ångestfyllda - en sannolikt mycket plågsam situation och sannolikt Sveriges största skamkapitel genom historien, t.o.m. större än baltutlämningen.

Sparka ut dem! Bara ut med dem, för helvete!

Det kanske var lite överdrivet, men jag tycker att det är förjävligt att politikerna och dom som sitter och dömer, är så mesiga när det gäller nysvenskar , egentligen invandrare överhuvudtaget, dom som kommer hit och bråkar och våldtar ,det händer inte mycket ,dom får bete sig hur dom vill, politikerna har skött det här väldigt dåligt från början och fortsätter att sköta det dåligt och struntar i det egna folket

Nämen, ojdå. Pojkarna mår dåligt psykiskt av att vara häktade och då tycker ombudet att de ska få stanna. Hur argumenterar hovrättsrådet som var skiljaktigt?

Är man gäst i ett land ska man bete sig. PUNKT. Don't do the crime if you can't do the time.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.