Skip to content

"Sverige behöver dem mer än de behöver oss" - hon vill stoppa utvisningen av 13 700 anställda

Maria Rankka, VD Stockholms Handelskammare skriver tillsammans med Charlotte Olsson, näringspolitisk expert Stockholms Handelskammare att arbetstagare bör få amnesti. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Utfärda en amnesti för invandrare som arbetat i Sverige under flera år men som nu hotas av utvisning. Det skriver Maria Rankka och Charlotte Olsson från Stockholms Handelskammare i en debattartikel i DN.

Just nu finns ett lagförslag om att ge Migrationsverket större möjligheter att göra helhetsbedömningar när beslut om utvisning eller fortsatt arbete tas.

Om Riksdagen röstar ja till förlaget kan det träda i kraft den 1 december - men det är inte tillräckligt snabbt anser Stockholms Handelskammares företrädare.

Maria Rankka, VD och Charlotte Olsson, näringspolitisk expert, pekar på siffror från Migrationsverket som visar att 13 700 arbetstagare lever under utvisningshot.

I debattinlägget beskriver de en verklighet där företag skriker efter arbetskraft samtidigt som arbetstagare utvisas i rask takt.

Författarna skriver i sin artikel på DN Debatt:

”Sverige behöver talangerna mer än de behöver oss. Därför måste det snabbt till en amnesti för samtliga arbetskraftsinvandrare som hotas av utvisning. Flertalet lovvärda initiativ för att stoppa utvisningarna har presenterats, men inget förslag har ännu trätt i kraft. Vi är dock hoppfulla kring det förslag som lades fram i form av en motion för kort tid sedan.” 

 


  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt