Skip to content

"Sverige behöver dem mer än de behöver oss" - hon vill stoppa utvisningen av 13 700 anställda

Maria Rankka, VD Stockholms Handelskammare skriver tillsammans med Charlotte Olsson, näringspolitisk expert Stockholms Handelskammare att arbetstagare bör få amnesti. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Utfärda en amnesti för invandrare som arbetat i Sverige under flera år men som nu hotas av utvisning. Det skriver Maria Rankka och Charlotte Olsson från Stockholms Handelskammare i en debattartikel i DN.

Just nu finns ett lagförslag om att ge Migrationsverket större möjligheter att göra helhetsbedömningar när beslut om utvisning eller fortsatt arbete tas.

Om Riksdagen röstar ja till förlaget kan det träda i kraft den 1 december - men det är inte tillräckligt snabbt anser Stockholms Handelskammares företrädare.

Maria Rankka, VD och Charlotte Olsson, näringspolitisk expert, pekar på siffror från Migrationsverket som visar att 13 700 arbetstagare lever under utvisningshot.

I debattinlägget beskriver de en verklighet där företag skriker efter arbetskraft samtidigt som arbetstagare utvisas i rask takt.

Författarna skriver i sin artikel på DN Debatt:

”Sverige behöver talangerna mer än de behöver oss. Därför måste det snabbt till en amnesti för samtliga arbetskraftsinvandrare som hotas av utvisning. Flertalet lovvärda initiativ för att stoppa utvisningarna har presenterats, men inget förslag har ännu trätt i kraft. Vi är dock hoppfulla kring det förslag som lades fram i form av en motion för kort tid sedan.” 

 


  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

7 comments

Vilket dåligt argument att vi behöver dem mer än de behöver oss. Är det frågan om en ny sorts moderna slavar som ska rädda våra pensioner? Kan vi inte klara oss själva så får det bli så. Då är det verkligen dags att svensken spottar i näven och gör något åt saken själv. Men det kanske är typiskt svenskt att förlita sig på andra och glida på en räkmacka när andra ska rädda oss.
Det finns massor av arbetslösa människor i Spanien, Grekland och östra Europa. Har vi inte personal till våran äldreomsorg och sjukhus (till exempel) är det bättre att dessa länder sätter igång och bygger ålderdomshem och sjukhus så att de svenska pensionärerna kan åka dit och bli ompysslade.

Jag säger ja. Jag vill att vi behåller dem som snabbt lär sig språket, skaffar sig ett riktigt jobb och integrerar sig i sverige. Inga bidragsjobb eller underbetalda låtsasjobb på skum pizzeria räknas. Det ska vara ett riktigt jobb och en riktig lön från en riktig arbetsgivare där det tydligt framgår att det kan leda till en karriär. Jag vill att goda människor som kommer hit och tydligt visar sina ärliga avsikter får alla chanser vi kan ge dem. Där finns ingen övre gräns för hur många av den sortens invandrare vi kan ta emot.

Men jag vill också att förslaget kombineras med ett motsvarande som innebär att de utlänningar som begår brott (oavsett vilket) eller ljuger i sin asylansökan undantagslöst utvisas. Rakt ut samma dag över samma gräns de kom in över, utan pardon. Adjö och kom inte tillbaka.
Plus alla som ägnar sig åt hederskultur eller hetsar sårbara unga män att mörda i religionens namn. Jag vill att man splittrar de etniska enklaverna och bryter klanernas makt. Övergrepp i rättssak måste medföra automatisk utvisning för utlandsfödda och extremt långa fängelsestraff för alla andra. Tar man med sig hela släkten till sjukhuset och hotar personal där gäller samma sak för alla som deltagit. Utvisning alternativt extrema fängelsestraff. För att det är samhällsfarlig brottslighet.

Låt oss behålla de goda och produktiva och slippa de onda och destruktiva.

Eftersom arbetskraft från EU redan har obegränsad rätt att arbeta i Sverige så utgår jag från att Maria Rankka menar utomeuropeisk arbetskraftsinvandring, och då framförallt från sydostasien.

Motargumentet mot detta är tvådelat.
Maria Rankka försöker få det att framstå som att det uteslutande handlar om högkompetent arbetskraft som är ovärderlig i bristens Sverige. Då framförallt olika former av it-arbetare. Ifall bristen är så akut, varför står då lönerna för it-arbetare i Sverige nästan stilla? Det handlar om lönedumpning och inte så mycket annat.

Det andra argumentet handlar om att ifall vi utgår från att denna arbetskraft verkligen är ovärderlig och besitter världsunik kompetens. Är det verkligen moraliskt riktigt av oss i väst att beröva sydostasien denna kompetens som utbildats för dyra pengar?

Klart arbetskraften behövs, 40-talisterna går ju snart i pension ...

1949+65 = 2014. Således har 40-talisterna redan gått i pension. Känns det av någon enorm brist på arbetskraft i det svenska samhället?

Som ett addenum skulle det också bidra starkt till trovärdigheten i att det är ovärderlig kompetens om människor som Maria Rankka jobbade lika hårt för att ekonomer, jurister och statsvetare ska invandra som de gör för att ingenjörer, städare och resturangpersonal ska invandra.

Vilka av dom är det som kan göra bensin av vatten ink havsvatten?

Vilka kan bota handikapp?

Resten är naturligtvis utbytbara

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.