Skip to content

Säpo fick rätt om livvakternas ensamarbete - men nu överklagar Polisförbundet domen

Foto: Leif R Jansson/TT

De arbetsrättsliga turerna kring Säkerhetspolisens livvakter fortsätter. Säpo fick rätt i förvaltnings-rätten om att livvakterna mycket väl kan arbeta ensamma. Polisförbundet överklagar nu domen. 

 

Dagens Juridik har tidigare berättat om att Polisförbundet länge har drivit frågan om att ensamarbete för Säpos livvakter ska stoppas.

Polisförbundet fick Arbetsmiljöverket att besluta om ett förbud mot livvaktsarbete vid de tillfällen då det inte finns någon annan med ingripandeskyldighet på plats - alltså "ensamarbete".

Säpo överklagade dock till förvaltningsrätten som upphävde beslutet och gick på Säpos linje.

Förvaltningsrätten konstaterade att Arbetsmiljöverkets förbud inte kunde anses "ändamålsenligt och proportionerligt" i förhållande till riskerna.

Polisförbundet har nu överklaget domen till kammarätten, rapporterar Polistidningen.

 Mikael Sjöstedt är ordförande för Polisförbundets medlemmar inom Säpo. 

- Det ska sägas att vi har märkt att det blivit mycket bättre, att man inte låter livvakter jobba ensamma i samma utsträckning längre, och vi är glada för det, säger han till Polistidningen.

- Men vår bild är att arbetsgivaren fortfarande förbehåller sig rätten att göra det. Och de gångerna gör man fortfarande inte den typ av riskbedömningar som krävs ur arbetsmiljösynpunkt.

 

 


  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt